Naslovna Magazin Zdravlje Registrovan virus Zapadnog Nila kod komaraca u Srbiji

Registrovan virus Zapadnog Nila kod komaraca u Srbiji

PODELI

Virus Zapadnog Nila registrovan je kod komaraca u Beogradu, i u nekoliko gradova u Srbiji.

Virus je registrovan kod komaraca u nekoliko beogradskih opština, i u par gradova u Srbiji, potvrđeno je za Telegraf.rs u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Kako je za RTS precizirao dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide, zaraženi komarci su registrovani krajem juna, uglavnom oko groblja i šumskih kompleksa, i na par mesta u urbanim sredinama.

“U Beogradu su registrovani u Banjičkoj šumi, Centralno groblje, Topčidersko, kao što je Mali zbeg, u priobalju Dunava, Kotež,  u Obrenovcu… Na Banovom Brdu, Julijino brdo, Petlovo brdo… Oko 20 odsto nosi virus sa sobom”, naveo je on.

On je rekao da nam se ne čini da su komarci agresivni ove godine.

“Sa zakašnjenjem su se pojavili ove godine i sada žure da nadoknade izgubljeno. Jer, i kod njih kuca biološki sat, a ženkama moraju da se pare , da polažu jaja, a da bi polagale jaja potreban im je krvni obrok koji uzima od nas. Kasno su se pojavili ove godine zbog nepovoljnih vremenskih uslova, bila je jako sušna, rezervoari voda su bili suvi gde se oni pare.  Posle ovih kiša, eksplodirali su”, kaže Aleksić.

Populacija komaraca je veoma brojna, kazao je on, ali nije kao prošle godine, kada ih je bilo najviše u poslednjih deset godina.

“Najviše ih ima u priobaljima Save i Dunava i šumskim kompleksima. Sada je manje šumskih, koji su agresivniji, i ima ih oko 20 odsto, ali ih više primećeujemo…

Telegraf.rs je pre samo dva dana najavio da se zaraženi komarci očekuju u drugoj polovini jula, i da se rade njihove analize na Zapadni Nil.”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here