Naslovna Dogadjaj Registrovano Udruženje žena „Fruškogorke” iz Stejanovaca

Registrovano Udruženje žena „Fruškogorke” iz Stejanovaca

Foto: dnevnik

Udruženje žena “Fruškogorke” iz Stejanovaca registrovano je uz pomoć Opštine Ruma.

Ove žene već tri decenije rade kao Aktiv žena, ali do sada nisu uspele da se registruju kao udruženje u APR-u, a samim tim ni da učestvuju na lokalnim, pokrajinskim i republičkim konkursima, što će sada moći. Uprkos tome, uvek su uskakale i pomagale kad god je bila neka manifestacija u selu ili im je neko tražio i vrednim rukama negovale stare zanate, te pravile testenine, kolače i još mnogo toga.

Predsednica MZ Stejanovci i članica “Fruškogorki” Biljana Popović Jovanović kaže da njihovo udruženje postoji od osamdesetih i da su neke od tih žena i dalje u udruženju.

  • Udruženje je tada bilo drugačijeg karaktera, one su se družile, učestvovale u slavljima, ali i organizovale humanitarne akcije, pomagale Dečijem selu u Sremskoj Kamenici. Od tih žena iz prve postave, neke nisu među živima, ali su neke ostale i danas su najstarije članice- priča predsednica MZ Stejanovci. -Desetak godina su pokušavale da se registruju, bez uspeha, odbijali su ih zbog pravnih pitanja, a niko se od njih nije razumeo kako da napišu statut i sve što treba, te im je Opština pomogla.

Biljana kaže da su nedavno dobile rešenje APR da su registrovane, a predsednica Udruženja “Fruškogorke” je Verica Petrović. Udruženje ima deset članica.

Dobile su svoje prostorije, u kojima su sada izloženi ručni radovi, ali i zahvalnice preko celog zida, čašice i flašice koje su se nekad koristile, a dobile su na poklon i kuhinju od jednog čoveka, te sad mogu da prave zimnicu, ali i sve što je potrebno kada selo organizuje neku manifestaciju- kaže Popović Jovanović. -Prave lepinjice, krofne, pomažu u selu šta god da se dešava, postave, naprave, sve što je potrebno.

Biljana kaže da sam naziv aktiv ili udruženje ženama ne znači puno, ali to što su registrovane znači da mogu da učestvuju u projektima i dobiju neka sredstva od Opštine, Pokrajine, možda mašine, ako bi radile neke ručne radove.

  • Do sada im niko nije pomagao, same su sebe izdržavale. Samo ja sam zaposlena, druge članice su sve domaćice, ceo život kuvaju, mese, razne vrste starinskih kolača, ali su se opredelile za testeninu i tri vrste rezanaca prave – za supu, paprikaše. Ono po čemu su bile i ostale poznate jeste spremanje starinskih jela i kolače- kaže Biljana Popović Jovanović.

Fruškogorke su izlagale na raznim manifestacijama u okruženju, na kojima se uvek mogu videti ručni radovi, koji se čuvaju od zaborava.

-Svaka ima neku narodnu nošnju sto godina staru, što mladi vole da vide. Imamo i preslicu, staru peglu i važno je da čuvaju običaje i tradiciju da se ne zaboravi, te imaju i stare slike- kaže Biljana. -Sada kada su registrovane, mogu i da zarade nešto, ali i konkurišu za pomoć da kupe mašinu neku, pa prodaju proizvode.

Iz lokalne samouprave kažu da su Fruškogorke veoma aktivne i redovno se pojavljuju na seoskim manifestacijama, žive i opstaju godinama, sada kao Udruženje žena „Fruškogorke„ Stejanovci.

M. Stakić

Projekat „Kulturno i umetničko stvaralaštvo” realizuje „Markons marketing kompani”, a sufinansira Opština Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne odražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

IZVORdnevnik
Prethodna vestKorona presek po gradovima Srbije
Sledeća vestVeliki turistički potencijali Šida, na padinama Fruške gore

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here