Naslovna Srem Ruma Renoviranje zgrade Zavičajnog muzeja u Rumi

Renoviranje zgrade Zavičajnog muzeja u Rumi

PODELI
Foto: Opština Ruma

RUMA – U toku je sanacija zgrade Zavičajnog muzeja Ruma. Najznačajnija ustanova kulture u Rumi u potpunosti će biti renovirana.

Zgrada muzeja je najstariji spratni objekat u gradu i datira iz 1772. godine, a poslednja rekonstrukcija urađena je 1986. godine. Objekat se nalazi pod zaštitom države i kategorisan je kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja.

Ovaj veoma značajan projekat za naš grad i kulturu, u celosti se finansira iz budžeta Opštine Ruma. U toku su radovi na sanaciji vlage za koje je iz budžeta opštine izdvojeno 12 miliona dinara.

Sledeća faza radova obuhvata kompletnu zamenu stolarije. Potom nakon isušivanja zgrade predviđene rokom izvođača sledi malterisanje i izrada nove fasade.

Što se tiče unutrašnjih radova biće urađena rekonstrukcija prizemlja sa postavljanjem novih podnih obloga, nove elektro instalacije, farbarsko molerski radovi, nabavka opreme za novu stalnu postavku koja će obuhvatiti gotovo celo prizemlje i manji spratni deo objekta.

Opština Ruma, kao što sam i najavila izdvojiće značajna sredstva za ulaganja u oblasti kulture. Sanacija objekta Zavičajnog muzeja Ruma, a potom i postavljanje moderne stalne postavke učiniće da ova ustanova, koja čuva kulturno nasleđe grada i okoline, to i prikaže na najbolji mogući način na zadovoljstvo građana i svih posetilaca Rume, rekla je predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here