Naslovna Dogadjaj Rešeni imovinski odnosi sa Železnicama Srbije: Bijeljina dobija novu autobusku stanicu

Rešeni imovinski odnosi sa Železnicama Srbije: Bijeljina dobija novu autobusku stanicu

PODELI
Foto: ilustracija

Prenos vlasništva pruge Šid – Bijeljina, koja u dužini od 18,5 kilometara ide kroz Republiku Srpsku, sa Železnica Srbije na Železnice Srpske, okončan je međudržavnim sporazumom, a ono što sledi na tom mestu jeste izgradnja autobuske stanice.

Dva i po hektara zemljišta na mestu nekadašnje železničke stanice u Bijeljini, Vlada Srpske ustupila je Gradu Bijeljina, pa će odmah nakon uknjižbe početi izgradnja nove autobuske stanice, čime bi se rasteretio saobraćaj u centru.

Regulacioni plan donesen je još pre četiri godine, urađena je eksproprijacija privatne imovina, pa sada konačno postoje svi uslovi za realizaciju ovog projekta.

Vlasništvo nad prostorom površine 28.695 kvadratnih metara u Sremskoj ulici, Vlada Srpske bezuslovno i bez naknade prenela je na Grad Bijeljinu. Nepokretnosti će se namenski koristiti u skladu sa ugovorom koji će zaključiti Ministarstvo finansija i Grad Bijeljina, pojašnjeno je u Pravobranilaštvu RS.

Sadržaj tog ugovora nisu želeli kometarisati, ali su naglasili da će se detalji ugovora definisati u roku od 60 dana do kada bi ugovor trebalo da bude i zaključen. 

Odlukom Vlade Srpske definisana je izgradnja autobuske stanice u roku od pet godina. O ovom projektu Gradska uprava priča već deceniju, ali nije se krenulo dalje od idejnog rešenja.

Pre dve godine eksproprisano je šest stanova, izmešteno skladište, a preostalo je još da se otkupi jedan ugostiteljski objekat čime će u potpunosti biti rešeni imovinski odnosi, podseća predsednik Skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković.

-Pored deset dunuma koje će se koristiti za potrebe nove autobuske, dobili bi još deset dunuma, prostor nekadašnjeg “malog buvljaka”, u povrat. Tu bismo izgradili malu autobusku stanicu za potrebe gradskog prevoza, tako da bi kompletan gradski i međugradski saobraćaj izmestili na lokaciju na periferiju – kaže Marković.

Gradskog prevoza u Bijeljini, za sada nema. Na mestu postojeće autobuske stanice u centru grada, na površini od 3.000 kvadratnih metara, koja je u vlasništvu privatnog preduzeća ”Semberija transport”, planirana je izgradnja javne garaže.

U Gradskoj upravi tvrde da je sve spremno za realizaciju ovih projekata. Sa druge strane, direktor AD “Semberija transport” Bijeljina Pantelija Mitrović upozorava da nikakav dogovor još nije postignut.

-Na svoju štetu i na štetu mojih zaposlenih neću ići. A ako Grad namerava da napravi drugu autobusku stanicu, neka gradi. Bijeljina ne bila jedini grad sa dve autobuske stanice – kaže Mitrović.

Autobuska stanica je već četiri decenije u centru grada. Većina građana smatra da bi njeno izmeštanje na periferiju rasteretilo saobraćaj.

-Bilo bi manje gužve, a i ekološki bi bilo čistije kada autobusi ne bi išli kroz centar – kaže Brano Pantić.

Prvo projekat, pa cena

Koliko će koštati izgradnja nove autobuske stanice i javne garaže biće poznato tek kada bude urađen glavni idejni projekat. U budžetu za iduću godinu, više od tri miliona maraka planirano je za infrastrukturu, pa bi se iz ovih sredstava finansirali i projekti predviđeni strategijom razvoja grada. Gradska uprava već najavljuje i izgradnju modernog trga, zatvaranje saobraćaja u centru i asfaltiranje svih ulica u gradskom jezgru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here