Naslovna Posao Revizor u Šidu: Milioni dodeljeni mimo zakona, povlašćenima poslovi i uvećani koeficijenti

Revizor u Šidu: Milioni dodeljeni mimo zakona, povlašćenima poslovi i uvećani koeficijenti

PODELI
Foto: 021.rs

Više od 174 miliona dinara potrošeno mimo zakona na javne nabavke, uvećani koeficijenti u kabinetu predsednika opštine i opštinskom veću, zapošljavanje bez saglasnosti Vlade Srbije i burazerski poslovi samo su deo problema koje je državna revizorska institucija uočila u kontroli poslovanja čelnika opštine Šid.

Državni revizor obišao je Šid u nameri da proveri poslovanje za 2018. godinu, a vođen iskustvom da su dosadašnje revizije po opštinama dokazale značajne nepravilnosti u trošenju i planiranju, javnim nabavkama i isplatama zarada. Ista situacija bila je i u Šidu, gde je lokalna vlast trošila određene sume iz budžeta na stvari koje nisu bile predviđene budžetom. 

Umesto da plan javnih nabavki u opštini donesu organi opštine, to je učinio direktno predsednik opštine. Milioni su potrošeni mimo zakona – za nabavku zimskog održavanja puteva i ulica, za uslugu štampanja, za fiksnu telefoniju, za uslugu osiguranja, za advokatske usluge… 

 Plan javnih nabavki menjan je čak 10 puta u toku godine, a neke od izmena nisu ni javno objavljene. Revizor je primetio da su čelnici opštine dva puta sproveli istu javnu nabavku – za održavanje puteva i ulica tokom zime, umesto da su sproveli jednu nabavku i podelili je u partije. Tako je ista firma, “MNK Komerc” iz Šida, dobijala ove poslove svaki put, a u ukupnoj vrednosti od skoro 25 miliona dinara.  

Iako nisu ni planirali nabavku fiksne telefonije, ipak su s Telekomom sklopili ugovor vredan milion dinara bez javne nabavke. Revizor je preporučio da se nabavke fiksne i mobilne telefonije sprovode zajednički, s obzirom na to da operatori nude i usluge fiksne telefonije. Kad je reč o ovim advokatskim ulugama, nije sprovedena nabavka, ali jeste nezakonito potpisan ugovor vredan 640.000 dinara sa advokatskom firmom čije ime se ne navodi u izveštaju DRI.

Ugovor s advokatom važeći je 11. aprila 2018. godine, a sklopljen je na neodređeno vreme, bez ikakve specifikacije koja je vrednost tog ugovora. Poznato je da je angažovani advokat mesečno fakturisao i dobijao 80.000 dinara, a da u fakturama nije ni bio tačan opis poslova koje je dotični obavljao u toku meseca. 

 Pojedine nabavke sprovedene su bez ikakve konkurencije u postupku ili uopšte bez nabavki. Tako je Kulturno-obrazovni centar potrošio 4,5 miliona dinara na troškove reprezentacije, nabavku dizel-goriva, ugostiteljske usluge i održavanje automobila. Povlašćeni zaposleni Opština je isplatila najmanje šest miliona dinara zaposlenima suprotno propisima. 

Svih šestoro članova opštinskog veća imalo je nezakonito uvećane koeficijente, pa samim tim i veću platu, kao i zamenik predsednika opštine, kojem je računat koeficijent 7,50 umesto 6,50. S druge strane, pomoćniku za ekonomski razvoj opštine nije bio pravilno obračunat minuli rad, što je dovelo do toga da je zakinut za vreme provedeno kod poslodavca, pa samim tim i za izvesnu sumu.

 Uvećane koeficijente imalo je i svih devetoro zaposlenih u Galeriji “Sava Šumanović”, petnaestoro zaposlenih u Kulturno-obrazovnom centru, svi zaposleni u Narednoj biblioteci… S druge strane, nije bilo nepravilnosti kod isplata naknada prevoza za zaposlene, socijalnih davanja zaposlenima i nagrada. Čelnici su u toku revizije ispravili određene nepravilnosti, a za sve ostalo imaju rok od 90 dana, kad će biti u obavezi da revizoru dostave odazivni izveštaj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here