Naslovna Srem Šid RFV predstavio poljoprivrednicima šidske opštine NOVU KREDITNU LINIJU

RFV predstavio poljoprivrednicima šidske opštine NOVU KREDITNU LINIJU

PODELI

U Mesnoj zajednici Kukujevci održana prezentacija ponude kreditnog programa Razvojbog Fonda Vojvodine namenjenih za poljoprivredu. U pitanju su kratkoročni i dugoročni krediti za registrovana poljoprivredna gazdinstva, a namenjenim i za kupovinu zemljišta i nabavku nove mehanizacije.

Osnovni cilj dodele kredita je podrška razvoju i unapređenju sektora poljoprivrede putem povećanja nivoa tehničke opremljenosti, obima, efikasnosti i inteziviranja poljoprivredne proizvodnje, povećanja produktivnosti, podizanje stepena konkurentnosti i zaštite životne sredine.

Za realizaciju ove kreditne linije planirana su sredstva u iznosu od 250.000.000,00 dinara.

“Drago nam je jer imamo priliku poljoprivrednicima iz Šidske opštine da prezentujemo novu kreditnu liniju za nabavku poljoprivredne mehanizacijePo veoma povoljnim uslovima poljoprivrednici mogu konkurisati za sredstva do 5 000 000 dinara sa kamatnom stopom do 1,5 odsto na godišnjem nivou” rekla je Snežana Racić iz sektora za kredite Razvojnog fonda Vojvodine.

Pored poljoprivrednih proizvodjača iz Kukujevaca prisustvovali su poljoprivredni proizvodjači iz Bačinaca i Gibarca. Iz MZ Kukujevci istakli su da im je drago jer je održan sastanak ovog tipa i jer su stanovnici njihovog mesta koji se bave poljoprivredom imali prliku da se informišu na licu mesta.

Poljoprivredni proizvodjači pokazali su zavidno interesovanje za uslove koje nudi Razvojni fond Vojvodine koji su prema njihovim rečima veoma povoljni, a sama procedura konkurisanja za sredstva je olakšana što im mnogo znači.

Učesnici konkursa za dodelu sredstava preuzimaju obrasce zahteva Razvojnog fonda Autonomne Pokrajine Vojvodine doo, na adresi Bulevar cara Lazara 7a, Novi Sad, ili elektronskim putem (www.rfapv.rs).

Uslovi kreditiranja

 • iznos kredita: od 100.000,00 do 5.000.000,00 dinara
 • primena valutne klauzule – za sve obračune kredita po svim pitanjima primenjivaće se srednjikurs evra na dan uplate ili isplate
 • kamatna stopa:
  • 1.5% na godišnjem nivou
 • sopstveno učešće:najmanje 20% predračunske vrednosti u slučaju finansiranja pogonskih mašina, bez učešća u slučaju finansiranja priključnih mašina;
 • prilikom obračuna iznosa kredita, uzima se vrednost investicije bez poreza na dodatu vrednost (PDV), ukoliko je podnosilac zahteva u sistemu PDV-a.
 • rok vraćanja kredita: do 5 godina,
 • grejs period: 6 meseci
 • anuiteti se obračunavaju i plaćaju polugodišnje
  U grejs periodu se polugodišnje obračunava i plaća interkalarna kamata u visini ugovorene kamatne stope
 • obezbeđenje kredita:
  – lične menice fizičkog lica nosioca registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i
  – garancija poslovne banke ili
  – hipoteka – založno pravo prvog reda ili nižeg ukoliko je Fond jedini hipotekarni poverilac na poljoprivrednom zemljištu u korist Razvojnog fonda Autonomne Pokrajine Vojvodine d.o.o. Novi Sad (u daljem tekstu: Fond), čiji je minimalni odnos procenjene tržišne vrednosti i traženog kredita 150% ili
  – zaloga na novokupljenoj pogonskoj poljoprivrednoj mašini koja se finansira sredstvima kredita.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here