Naslovna IT Roboti-maskote uče decu bezbednosti u saobraćaju

Roboti-maskote uče decu bezbednosti u saobraćaju

PODELI

Kompanija Total Serbia, u saradnji sa Francuskom ambasadom u Republici Srbiji, najavila je nastavak prošlogodišnje kampanje – “Na putu za bezbednost dece u saobraćaju”, saopšteno je u utorak, 11. decembra u rezidenciji francuskog ambasadora.

Korišćenjem vizuelne demonstracije i kartica pitalica, TOTAL QUARTZ robota maskote i interaktivne igre na tabletu, posebno kreirane za ovu priliku, ove godine 54 škole širom zemlje biće posećene u okviru ove kampanje. Tako će više od 7.000 dece učestvovati u edukativnom programu na zabavan i interaktivan način, s ciljem da se upoznaju s pravilima u saobraćaju.

Ciljna grupa, kako je rečeno, ove društveno odgovorne kampanje, jesu deca prvog i drugog razreda osnovne škole, koja spadaju među najugroženije kategorije kada je bezbednost u saobraćaju u pitanju, i čije znanje o ponašanju u saobraćaju je potrebno proširiti.

Dobrodošli u budućnost: Policija u Dubaiju LETI! (VIDEO)

Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Republici Srbiji, za eKapiju kaže da je glavni cilj ove kampanje edukacija dece o ponašanju u saobraćaju kroz igru, kao i da se privuku druge kompanije koje bi se uključile u društveno odgovorne projekte.

– Želimo da ohrabrimo druge kompanije da svoje društveno odgovorno poslovanje podignu na viši nivo. Sigurnost u saobraćaju i sigurnost dece je jako bitna tema za nas. To je razlog zbog koga je Francuska učestvovala prošlog septembra, po drugi put, na godišnjem seminaru koji se održava u Subotici i koji je organizovalo srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, a ove godine na seminaru imaćemo dva eksperta iz Francuske – izjavio je Mondoloni.

Almila Aćan Kahvečioglu, generalna direktorka kompanije Total Serbia za eKapiju kaže da je izuzetno zadovoljna iskustvima od prošle godine i da je ove godine, kampanja proširena na osnovne škole na nivou cele zemlje a da su neke škole čak i tražile da budu obuhvaćene ovom kampanjom.

– Kada smo pokrenuli kampanju prošle godine, bilo je pomalo frustrirajuće, jer nismo znali kako će deca reagovati. Zato smo se fokusirali na škole u Beogradu i okolini Beograda, a ne na celu zemlju. Iskustva su, međutim, pokazala da deca veoma lepo prihvataju ovaj način učenja, te smo odlučili da ovogodišnja kampanja bude na nacionalnom nivou.

Roboti maskote u rezidenciji Francuske ambasade (Foto: eKapija)
Cilj je da dopremo do što više dece, uzrasta prvog, drugog razreda, jer su oni najranjivija kategorija i da ih na pravi način zainteresujemo. U ovom projektu, sa decom koristimo interaktivne igre na tabletu, robote maskote koji idu u svaku školu, u cilju da zabave decu, ali i da ih obuče. Takođe, u svakoj školi, u sklopu projekta, biće i pedagozi, koji će moći da pričaju, kako bih ja to rekla, na dečijem jeziku, kako bi deca shvatila sva pravila u saobraćaju i sve ono što mi govorimo – izjavila je Aćan Kahvečioglu.
Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete kaže da će realizacija projekta u osnovnim školama, koje se nalaze u najugroženijim opštinama i opštinama viskog rizika, doprineti razvoju svesti učenika o važnosti sopstvene bezbednosti. Sadržaji i aktivnosti koji doprinose unapređivanju u oblasti bezbednosti dece, kako dodaje, predstavljaju najefikasniju meru naročito na osnovnoškolskom uzrastu.
– Poseban kvalitet ovog projekta jeste i upotreba različitih nastavnih sredstava prilagođenih uzrasnim karakteristikama učenika, naročito savremene obrazovne tehnologije, što dodatno doprinosi primenljivosti usvojenih znanja učenika – izjavila je Nedeljković.
Kako je u pitanju projekat namenjen svoj deci, Total Srbija odlučio je da kampanjom obuhvati i SOS dečje selo u Kraljevu, čiji stanovnici su mališani koji su iz različitih razloga ostali bez roditeljskog staranja, a koji odrastaju u selu uz SOS roditelje i biološke i SOS braću i sestre.
 
Koje greške deca prave u saobraćaju?
Na osnovu iskustva pedagoga koji su uključeni u projekat “Na putu za bezbednost dece u saobraćaju”, među najčešćim greškama i nedoumicama koje deca školskog uzrasta imaju u saobraćaju su:

Prolaženje između parkiranih automobila, kada postoji opasnost da ih vozači neće primetiti ako izađu na ulicu;
Igranje blizu saobraćajnice, kada postoji opasnost da dete potrči za loptom ili jednostavno, tokom igre, ne primeti automobil koji prolazi jako blizu kao i pojam uslovnog zelenog svetla za vozače, kada mališanima često nije jasno kako je moguće da je dozvoljeno kretanje automobilima iako je i njima, kao pešacima, upaljeno zeleno svetlo.
Inače, ove godine, pored kompanije Total Serbia, jedan od sponzora je i kompanija Hutchinson iz Rume, koja pripada Total Group-u i koja zapošaljva više od 1.000 ljudi u svojoj fabrici za proizvodnju gume u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here