Naslovna Kultura Rukotvorine žena iz cele Vojvodine na šidskom trgu

Rukotvorine žena iz cele Vojvodine na šidskom trgu

PODELI
Foto: ilustracija

ŠID: Na platou ispred šidskog Kulturno-obrazovnog centra u subotu, 28. septembra održaće se celodnevni, 11. po redu Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini.

Manifestacija će početi već od 9 sati, a zvanično će je u 11 otvoriti predstavnici šidske opštine, pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova, te Sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini je manifestacija koja se svake godine održava u drugom gradu, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena (15. oktobar), kada zemlje širom sveta različitim aktivnostima ukazuju na poseban doprinos žena na selu, na njihovu ključnu ulogu na selu u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja, unapređenju kvaliteta hrane i eliminisanju siromaštva na selu.

Izložba stvaralaštva seoskih žena ima za cilj da promoviše društvenu grupu žena iz ruralnih područja Vojvodine, njihov aktivizam, kreativnost i preduzetnički duh. Ovo je prilika da se posetioci, ali i predstavnici institucija, stručna javnost i mediji upoznaju sa bogatim stvaralaštvom seoskih žena koje predstavljaju značajan resurs za razvoj poljoprivrede, turizma ali i lokalnih zajednica uopšte.

Svake godine svoje proizvode predstavi blizu 200 udruženja žena iz cele pokrajine. Posetioci će ove godine imati priliku da vide rukotvorine od slame, ljuštike, lutke krpenjče, tkane šalove, krpare, slike od slame, vez i igru sa koncem, i probaju rolovani sir, staparsku listaru, ajvar i pinđur, kompote, salate i druge poslastice iz kuhinje vojvođanskih žena.

Manifestacija, pod pokroviteljstvom Zavoda za ravnopravnost polova i Pokrajinske vlade je izložbeno-prodajnog karaktera. Posetioci će imati priliku da vide slike sa likovne kolonije „Putevima Save Šumanovića”, nastup učenika šidske Muzičke škole, za decu se spremaju radionice-igraonice „Učila me moja baka” i drugi programi. Popodne će nastupiti kulturno-umetnička društva sa teritorije opštine Šid, biraće se i najlepši štand i suvenir sa sajma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here