Naslovna Posao Ruma izdvojila pomoć za preduzeća: U firme stiže 20 miliona

Ruma izdvojila pomoć za preduzeća: U firme stiže 20 miliona

PODELI
Foto: ilustracija

Ruma prva opština u Sremu koja je izdvojila pomoć za mala i srednja preduzeća na svom području. Podrška za 256 preduzetnika čiji su objekti zatvoreni. Najviše salona i kafića

Lokalna samouprava izdvojila je više od 20 miliona dinara kao meru podrške malim i srednjim preduzećima u rumskoj opštini, na koju će pravo imati 256 preduzetnika čiji su objekti zatvoreni u sklopu preventivnih mera borbe sa kovidom 19. Među njima je najviše frizerskih i kozmetičkih salona, kafića, barova, restorana, fitnes centara i teretana.

– Spremni smo da svakom od njih odmah u prvoj nedelji po ukidanju vanrednog stanja, odnosno ukidanja zabrane o radu, isplatimo po 50.000 dinara.Takvih ima najviše, 226 na teritoriji rumske opštine, i za takvu meru nam je potrebno 11,3 miliona dinara. Ovo radimo da ne bi otpuštali radnike, ali i da ne gase delatnost. Sredstva će dobiti uz potpisanu izjavu da će raditi još najmanje tri meseca nakon dobijene pomoći – pojašnjava Slađan Mančić, prvi čovek opštine Ruma.

Kako navodi, novčana pomoć isplaćivaće se po kategoriji, odnosno broju zaposlenih.
– Objekti koji upošljavaju od četvoro do 10 ljudi, a registrovani su kao kafići i uz to imaju i kuhinju, pa picerije, restorani, za njih smo spremni da izdvojimo po 150.000 dinara. Takvih na teritoriji opštine ima 25, a za tu meru nam je potrebno 3,7 miliona dinarauz iste uslove koje ćemo tražiti od svih njih. Objekti gde je zaposleno više od 10 lica, tu su veliki restorani, hoteli, njima smo spremni da damo po 300.000 dinara. Mi smo naveli daih ima pet, a za tu meru nam je potrebno1,5 miliona dinara – navodi Mančić dodajući da će i fitnes centri i teretane dobiti pomoć od 30.000 dinara.
Lokalna samouprava neće pomoći samo privrednicima već i poljoprivrednicima, pre svega povrtarima u plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji, za šta je izdvojeno tri miliona dinara.

– Svaki ovakav proizvođač koji ima problema sa prodajom robe može da se obrati našoj komisiji, a mi ćemo od njega otkupiti tu robu u vrednosti od 200.000 dinara po svakoj kulturi od svakog domaćinstva. Robu njemu plaćamo, a mi ćemo je ili usmeriti sindikatima javnih preduzeća, ili ćemo je podeliti kao što delimo humanitarne pakete, kao svežu robu – kaže Mančić naglašavajući da već od ponedeljka Opština može da kupuje tu robu od poljoprivrednika.

NAGRADE

Mančić je naglasio daće za 10 radnika JP “Komunalac” koji danonoćno rade na dezinfekciji grada i 10 radnika “Vodovoda”, koji rade sa kamionima u dve i tri smene, biti izdvojeno po 30.000 dinara kao nagrada za sve ono što rade za građane i ovaj grad.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here