Naslovna Srem Ruma Ruma: O budžetu, uređenju centralnog gradskog jezgra, igralištu “Rupače” i Dobrincima

Ruma: O budžetu, uređenju centralnog gradskog jezgra, igralištu “Rupače” i Dobrincima

PODELI
Foto: Sremske vesti

RUMA – Na današnjoj sednici Skupštine Opštine Ruma usvojeno je više značajnih odluka, napravljeno je nekoliko kadrovskih promena, a u fokusu je bio Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu Opštine Ruma za period od 1.1.2022. do 30.6.2022. godine.

Prihodi i primanja budžeta Opštine Ruma za prvih šest meseci ove godine ostvareni su u ukupnom iznosu od 1.506.563.648,08 dinara i u odnosu na planirane prihode u 2022. godini ostvareni su sa 51,22%.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić ocenila je da Izveštaj jasno ukazuje na jedno racionalno trošenje budžeta, da su prihodi znatno veći u odnosu na prethodnu godinu, te da se nada će se se do kraja kalendarske godine što više sredstava iskoristiti za kapitalna ulaganja, osvrnuvši se i na projekte očuvanja centralnog gradskog jezgra u Rumi.

-“Nama je samo u cilju da očuvamo naše centralno gradsko jezgro, da i Ruma dobije izgled kakav zaslužuje, kakav je nekada imala. Do sada nije postojala praksa uređenja centralnog gradskog jezgra u Rumi, fasada na stambenim zgradama, ali i građanskim kućama s kraja 19. veka koje postoje u našem centru i krase sam centar grada. Mi smo odlučili da izađemo u susret stanarima stambenih zajednica i samim tim da ulepšamo naš grad i očuvamo naše kulturno nasleđe tako što ćemo uložiti u renoviranje fasada stambenih zgrada i građanskih kuća u samom centralnom gradskom jezgru.

-Pošto Opština ne može po zakonu da učestvuje stopostotno u finansiranju ovih radova, mi smo izašli u susret maksimalno koliko smo mogli tako da će Opština učestvovati sa 95 procenata u renoviranju fasada, a dok će 5 odsto stanari stambenih zgrada i kuća učestvovati, biće im omogućeno da taj iznos isplaćuju u nekoliko rata”, izjavila je predsednica Ćirić.

Skupština je donela odluku i o formiranju Komisije za spomenička obeležja opštine Ruma, kao i Odluku o podizanju i održavanju spomenika i skulpturalnih dela na teritoriji naše opštine.

“Mi smo suočeni sa problemom koji naša kulturna baština i kulturno nasleđe ima na Kosovu i Metohiji, našoj južnoj pokrajini. Velike napore ulažemo u očuvanje i zaštitu našeg kulturnog i sakralnog nasleđa. Naša je dužnost isto tako kako na KiM tako i mi ovde da čuvamo naše spomenike, našu kulturu, našu tradiciju, jer očuvanjem svog nacionalnog identiteta mi čuvamo sebe.

-Iz tog razloga od sada svaka inicijativa za podizanje spomenika i spomen obeležja moraće da prođe kroz ovu komisiju i kroz SO Ruma, potom se šalje Ministarstvu kulture na saglasnost, na odobrenje, tako da ćemo imati jedan pravni osnov zašto postoji neki spomenik, koji je razlog podizanja spomenika ili spomen obeležja. Takođe, jedan od razloga za donošenje ove odluke je i neprikladna pojava murala posvećenog otetim bebama. U to vreme kada je ovaj mural osvanuo nije postojala komisija.

-Činjenica je da postoji nekoliko stanara koji su dali saglasnost za oslikavanje njihove zgrade, ali niko nije znao pravu sadržinu, ni poentu, ni razlog zašto se mural oslikava. To je bolna tema o kojoj ne treba na ovakav način raspravljati i nije prikladno da postoji na tako frekventnom mestu, nije prikladno da se takva tema oslikava u vidu umetničkih dela”, kazala je predsednica Ćirić.

Izmenom plana detaljne regulacije naseljenog mesta Dobrinci rešiće se problem putne infrastrukture u Fruškogorskoj ulici u tom selu.

-“Ulica vodi ka ataru, poljoprivredne mašine koje su u velikom broju prolazile ulicom su doprinele lošem stanju kolovoza. Stanovnici su apelovali da ponovo asfaltiramo ulicu. Mi smo izmenili PDR kako bismo omogućili da uz ulicu uradimo i jedan atarski put koji će biti namenjen poljoprivrednoj mehanizaciji, kako bismo sačuvali Fruškogorsku ulicu.

-Mi ćemo je svakako ponovo asfaltirati, ali ne želimo da se vrlo brzo nađemo u istom problemu, zbog toga je izmenjen PDR i stvoreni su preduslovi za izgradnju atarskog puta tik uz postojeću ulicu”, rekla je Aleksandra Ćirić.

Pored radova u rekonstrukciji Kulturnog centra “Brana Crnčević”, i uređenju pjacete Mala fontana u strogom centru Rume, uskoro počinju i konzervatorski radovi na spomeniku revolucije, popularnim trubama.

“Očekujemo raspisivanje tendera u drugoj polovini avgusta. Od stručnih procena stanja spomenika zavisi da li će njegova rekonstrukcija, čiji početak očekujemo u septembru, biti završena u toku kalendarske godine ili će se deo radova preneti i u narednu. Šest miliona dinara je odvojeno za samu konzervaciju spomenika, no, obimni i zahtevni građevinski radovi biće usmereni ka statici i poboljšanju same konstrukcije spomenika”, poručila je predsednica Ćirić.

Načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić je sa govornice rekao da uskoro počinju radovi i na uređenju igrališta “Rupače” na uglu ulica Filipa Kljajića i Dr Predraga Vulete u Rumi.

-“Od Pokrajinskog sekretarijata za sport dobili smo sredstva od 5 miliona dinara za tartan podlogu, za sportski mobilijar za koševe i sve što je neophodno da se tamo uradi. Nedostajalo je 800 hiljada dinara što smo mi dodatno obezbedili u poslednjem rebalansu, a onda smo opredelili i dodatnih 3 miliona dinara za uređenje betonskih konstrukcija, tribina.

-Videli smo da je neophodno saniranje celog igrališta, dakle ukupno je obezbeđeno 8.800.000 dinara, javna nabavka će biti raspisana u naredne dve, tri sedmice, a radove očekujemo narednog meseca”, istakao je načelnik Ljubišić.

Odbornici su danas izglasali i dvoje novih članova Opštinskog veća.

U Veće su ušli Marina Ćorković i Aleksandar Krnjaić, dok je dužnosti člana Veća razrešena Biljana Jovanović.

Umesto Jelene Ovcin v.d. mandat direktora Centar za socijalni rad je poveren Milošu Kulpincu, dok su novi v.d. mandati povereni Stojši Jovanoviću (JP “Stambeno”) i Vladislavi Pović (Javno preduzeće za urbanističko planiranje, upravljanje putevima i izgradnju Ruma).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here