Naslovna Srem Ruma Ruma obeležila Dan boraca

Ruma obeležila Dan boraca

PODELI
Foto: Opština Ruma

Na Gradskom groblju u Rumi, na spomenik žrtvama iz Drugog svetskog rata, vence su danas položili predstavnici Opštine Ruma, opštinskog SUBNOR-a, srodnih boračkih organizacija i građana.

Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma rekao je da je 4. jul jedan od najznačajnijih datuma, jer je tada doneta odluka da se podigne ustanak protiv fašističkog okupatora.

Za devet rumskih šampiona desetomesečne stipendije!

Foto: Opština Ruma

– Četvorogodišnji krvavi rat doneo je žrtve, razaranja, ali nas je kao narod svrstao u red pobednika i onih koji su bili na časnijoj i svetlijoj strani istorije. To su činjenice koje ne može niko da porekne. Sve ono ostalo su političke interpretacije i reinterpretacije. Ono što je ostala kao tekovina i što moramo da čuvamo jeste sloboda i zato je krajnje vreme da shvatimo da ovakve godišnjice moramo obeležavati, jer je to ono čime možemo da se dičimo. Mi imamo samo jednu istoriju, antifašističku, mi ne obeležavamo svoje godišnjice jedan put u Moskvi, drugi put u Blajburgu. Mi smo narod koji je svestan svoje istorije i moramo to predanje prenositi na buduće generacije. Izašli smo iz rata kao pobednici, moramo izaći kao pobednici i iz rata koji se vodi među nama, jedan teški ideološki rat koji je rezultarao podelama, zbog čega i danas trpimo loše posledice. – rekao je Kovačević i još jednom u ime Opštine Ruma izrazio poštovanje i naklon prema žrtvama fašističkog terora, uz poklič: Neka im je večna slava i hvala.

Počela montaža skejt poligona u Lenjinovoj ulici

Tomislav Milić, predsednik SUBNOR-a Opštine Ruma podsetio je da je naš narod prvi u porobljenoj Evropi ustao na oružanu pobunu protiv fašizma i nacizma koji su pretili da porobe ceo svet.

– Dužni smo kao potomci da se sećamo naših slavnih predaka da im odamo poštu, jer oni su bili borci za slobodu, a to je ono najdragocenije što možemo imati. Obavezujemo se da ćemo se sećati svih stradalih kako iz Drugog svetskog rata, tako iz Prvog svetskog rata, i ratova posle 1990. godina, kao i NATO agresije 1999. godine. Neka im je večna slava i hvala. – kazao je Milić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here