Naslovna Dogadjaj Ruma – prestonica tamburaške muzike

Ruma – prestonica tamburaške muzike

PODELI
Foto: Opština Ruma

Subotički tamburaški orkestar pobednik je 4. Međunarodnog festivala tamburaških orkestara, koji je sinoć održan u Kulturnom centru „Brana Crnčević. Subotičani su usvojili gran pri, a stručni žiri je njihov nastup vrednovao sa 98 poena. Rumska publika uživala je i u tamburaškim bravurama rumskih orkestara „Branko Radičević“ (94 poena) i HKPD „Matija Gubec“ (73 poena), tamburaškog orkestra Opštine Semeljci (92 poena),Tamburaške škole „Batorek“ iz Osijeka (97 poena), ali se i uverila u veliki talenat Dečjeg subotičkog tamburaškog orkestra.

Za Slobodana Atanackovića, kompozitora, univerzitetskog profesora i člana žirija nema sumnje da je Ruma prestonica tamburaškog pokreta.

„Tradicija koja se u Rumi održava je impresivna i tu tradiciju treba negovati, pogotovo jer je ona iz domena kulture, koja je sve manje pod pažnjom finansijera. Nadam se da će Ruma još dugo trajati i da će davati još veće i značajnije doprinose“, rekao je Atanacković, pohvalivši sve učesnike festivala.

Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma ističe da se i Ruma i Rumljani raduju tamburaškom festivalu, da on ima poseban značaj, jer je ovo grad tambure.

„Ruma je grad koji ima nekoliko tamburaških orkestara i uvek sa posebnom pažnjom ispratimo ovaj festival, zato ga, uostalom, Opština Ruma i pomaže. Festival Rumi i Rumljanima omogućava izvanredne priredbe i brilijantne nastupe orkestara, koji se prepričavaju od festivala do festivala. Mislim da je to fina spona koja postoji između Rume i festivala tamburaških orkestara koja traje decenijama i siguran sam da će trajati još decenijama koje slede, pre svega zato što je festival pokazao svoju vitalnost. Bilo je tu uspona i padova, dana kada su festivalu predviđali loše dane. Ipak , pokazalo se da u organizaciji učestvuju ljudi kojima je pre svega stalo do afirmacije tamburaške muzike, a na poslednjem mestu im je samopromocija i reklamiranje pojedinih učesnika festivala. Dokle bude tako, festival će imati života i podršku Opštine Ruma“, istakao je Kovačević.

Nastupe tamburaških orkestara, pored Atanackovića, vrednovali su i prof. Dragoslav Krsmanović, prof. Zdravko Ranisavljević i prof. Tihomir Ranogajec.

Organizatori festivala su Kulturni centar “Brana Crnčević” Ruma i Savez tamburaških društava Vojvodine, a on je održan pod pokroviteljstvom Opštine Ruma i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here