Naslovna Srem Ruma Ruma: Uspešno učešće na brojnim projektima u oblasti zaštite životne sredine!

Ruma: Uspešno učešće na brojnim projektima u oblasti zaštite životne sredine!

PODELI
Foto: Sremske vesti

RUMA – Opština Ruma je za prvih pet meseci ove godine na republičkim i pokrajinskim konkursima dobila preko 100 miliona dinara, pa je tako na današnjoj sednici Opštinskog veća usvojeno nekoliko rešenja o upotrebi tekuće budžetske rezerve i promeni budžetske aproprijacije kako bi se realizovali svi projekti koji će biti sufinansirani sa viših nivoa vlasti.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić pohvalila je rad lokalne samouprave i naglasila činjenicu da su gotovo na svim konkursima, na kojima je Opština učestovala, dobijena sredstva za realizaciju važnih projekata.

-Većina projekata se odnosi na očuvanje životne sredine, znači oblast ekologije. Ono što je najavljeno na početku mandata, da ćemo Rumu učiniti lepšom i zelenijom, upravo to i ispunjavamo. Republika i Pokrajina sufinansiraju mnogo projekata, pa je tako na sednici Veća bilo potrebno doneti nekoliko odluka zahvaljujući kojima smo omogućili da se deo novca obezbedi iz opštinskog budžeta, izjavila je predsednica Ćirić.

Za saniranje i uklanjanje divljih deponija u naseljenim mestima Platičevo, Kraljevci i Dobrinci obezbeđeno je 5.482.000 dinara, dok će dodatnih 5 miliona obezbediti Ministarstvo zaštite životne sredine. Kompletna sanacija deponija u Kraljevcima i Dobrincima se sprovodi u junu i julu mesecu, a posle toga na redu je deponija u Platičevu.

Kroz projekat “Gradovi u fokusu” Ministarstvo kulture i informisanja je za zamenu stolica i poda u Velikoj dvorani Kulturnog centra “Brana Crnčević” izdvojilo 7 miliona dinara, dok će Opština Ruma projekat podržati sa dodatnih 3 miliona. Na današnjoj sednici Veća izdvojeno je i 300.000 dinara za spoljašnje uređenje Kulturnog centra, fasaderske radove, postavku led ekrana i dr.

Važan projekat koji ima za cilj unapređenje vodosnabdevanja na našoj, ali i iriškoj opštini planira se uz podršku Vlade AP Vojvodine.

Opština Ruma pristupa izradi projektno – tehničke dokumentacije za izmeštanje magistralnog cevovoda do crpne stanice Borkovac. Pokrajina je za tu namenu planirala 14,5 miliona dinara, dok je lokalna samouprava izdvojila 3,9 miliona dinara.

Tim projektom ćemo obezbediti kvalitetniji dotok vode prema svim potrošačima, a plan je da postojeći cevovod koji prolazi kroz Orlovićevu ulicu, izmestimo van naseljenog mesta tako da će biti lakše i za snabdevanje i za otklanjanje svih kvarova i unapređenje magistralnog cevovoda i čitave mreže na teritoriji Opštine Ruma, kazala je predsednica Ćirić.

Za sanaciju sportskog igrališta u ulici Filipa Kljajića u Rumi, popularne “Rupače” izdvojeno je 860.320 dinara, a očekuju se pokrajinska sredstva u iznosu od 5 miliona dinara sa kojima će se započeti prva faza uređenja terena za košarku i rukomet.

Opština će finansirati mašinsko čišćenje i poliranje trga i trotoara. Većnici su podržali predlog da se za to izdvoji 3 miliona dinara (sam trg oko 1,4 miliona, ostatak za Glavnu ulicu), a ceo posao bi trebao da se završi do 28. juna i početka manifestacije “Kulturno leto”.

Angažovaćemo firmu koja je specijalizovana za ove vrste radova. Obećali su nam da će trg sijati starim sjajem, a pored toga mi dalje nastavljamo ulaganja koja smo najavili, zamena postojećih svetiljki, klupi i konzervacija samog spomenika revolucije, poručila je predsednica Ćirić.

Na sednici Veća je usvojeno i nekoliko odluka koje je prethodno razmatrao Štab za vanredne situacije, pa je tako između ostalog izglasan i Pravilnik o ratnoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Opštini Ruma.

Podržan je izveštaj o poslovanju za 2021. godinu JP za urbanističko planiranje, upravljanje putevima i  izgradnju  Ruma, a takođe, data je i saglasnost da pomenuto javno preduzeće koristi i skraćeni naziv JP “Urbanizam i izgradnja Ruma”.

Veće je odobrilo i  nekoliko novčanih pomoći:

Udruženje Srbskih vitezova Ruma je dobilo 150.000 dinara za organizaciju tradicionalnog Vidovdanskog sabora(25. jun 2022.);

Sportsko-ribolovačko udruženje “Klen022” Voganj, 180.000 dinara za eko projekat revitalizacije jezerceta u Vognju;

Nikolina Maričić (Voganj), 60.000 dinara za kupovinu slušnog aparata;

Uroš Madžarević (Platičevo), 50.000 dinara za unapređenje sistema treninga pred predstojeće Evropsko prvenstvo u džudou.

Tri sportska kluba su dobila po 50.000 dinara i to:

Muški odbojkaški klub “Sloven”, Ruma, Rukometni klub “Veterani”, Putinci i Kuglaški klub “Sloven”, Ruma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here