Naslovna Posao Rumljani budžet usvojili prvi u Sremu

Rumljani budžet usvojili prvi u Sremu

PODELI
Foto: vecernje novosti

Lokalna samouprava u Rumi će dogodine raspolagati sa rekordnie 2,2 milijarde dinara. Nastavak razvoja bez kredita

RUMA je ne samo prva sremska opština koja je usvojila projekciju budžeta za narednu godinu, već će planirana suma od 2,2 milijarde dinara biti najveća kojom je ikad raspolagala ovdašnja lokalna samouprava.

Prvi čovek Rume Slađan Mančić, pritom, veruje da će to omogućiti kako nastavak razvoja opštine i vođenja socijalno odgovorne politike, tako i realizaciju kapitalnih projekata. Optimizam, kaže, temelji na činjenici da je izvršenje ovogodišnjeg budžeta dostiglo 88 odsto, što potvrđuje da lokalna samouprava pravi realne projekcije.

– O ekonomskoj snazi Rume najbolje svedoče kapitalni projekti koje realizujemo iz sopstvene kase. Pre samo mesec dana, na primer, započeta je izgradnja kotlarnice na Tivolu, vredna 120 miliona dinara, a sami smo istu sumu obezbedili i za gradnju još jednog takvog postrojenja, u naselju Solidarnost. Dakle, u kratkom vremenskom periodu ulažemo gotovo dva miliona evra bez pomoći države, niti kreditnog zaduživanja – ponosan je Mančić.

Dragocena je, međutim, i pomoć sa viših nivoa vlasti, pa će tako biti realizovane kompletne rekonstrukcije ulica 15. maj i 15. avgust, za koje je lokalna samouprava takođe već opredelila vlastitih 120 miliona dinara.

– Dogodine će svaki od 3.600 ovdašnjih osnovaca dobiti besplatne udžbenike i novac za te namene je već predviđen u projekciji budžeta za 2020. Istine radi, taj projekat smo nameravali da realizujemo još u maju, ali škole su imale potpisane ugovore sa izdavačima. Sada smo uvereni u to da su slične prepreke iza nas – zaključio je Slađan Mančić i odbornike podsetio na to da je, zahvaljujući kontinuiranom radu lokalne samouprave, boravak najmlađih Rumljana u vrtiću od lane apsolutno besplatan.

KOMUNALCI NA TRŽIŠTU

– KADA smo prepolovili transfer budžetskog novca javnim preduzećima, cilj nam je bio da ih motivišemo, kako bi na tržištu sami zaradili plate za zaposlene. Pritom, trenutno u sistemu lokalne samuprave imamo 60 radnika manje nego što je dozvoljeno za opštinu ove veličine i profila. Jednostavno, u Rumi nema prekomernog zapošljavanja, od svih zahtevamo odgovornost i zato ostvarujemo budžetske uštede od kojih finansiramo mnoge projekte – objašnjava Mančić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here