Naslovna Srem Ruma RUMLJANI DOMAĆINI RUSIMA: Učenici oduševljeni gradom i Rumljanima

RUMLJANI DOMAĆINI RUSIMA: Učenici oduševljeni gradom i Rumljanima

PODELI

Srednja stručna škola „Branko Radičević“ iz Rume, proteklih osam dana bila je domaćin ruskim učenicima i nastavnicima kroz projekat “Razred na razred”. Pre šest godina ovaj projekat je započet na inicijativu profesorice Ivane Stanković koja je ujedno i koordinator Kluba tolerancije i koordinator interkulturalnih razmena u školi.

Naši učenici Dejan Serbedžija, Nikola Marin, Marko Vidaković, Mirjana Korov, Kristina Katić, Stefani Cikota, Marija Andrić, Zorana Radović, Aleksandra Jagličić, Milica Jocković i Željana Paunović bili su sjajni domaćini svojim vršnjacima iz grada Slobodskoj.

BESPLATAN BORAVAK ZA SVU DEČICU: Otvoren NOVI VRTIĆ u Platičevu

Rumski profesori su se potrudili da animiraju goste na svojim časovima, da im približe ovdašnji način rada. Uspeli su u tome jer su komentari gostiju više nego dobri. Tokom osam dana gosti su imali priliku da se upoznaju sa tradicijom Srema kroz izložbu koju je postavio Klub kreativnosti, ali i da probaju da šiju u tekstilnoj radionici. Četvrtak je bio dan za ulepšavanje – gosti su imali priliku da dobiju prelepe frizure u frizerskom salonu. Sve pohvale i simpatije su pobrali ugostitelji koji su pripremajući ukusna jela i pokazavši profesionalni servis, zaslužili sve pohvale od strane škole ali i gostiju. Vannastavne aktivnosti su ono u čemu su gosti zaista uživali – radionice u Borkovcu na temu timski rad i predrasudi su aktivnosti koje su opustile goste i približile vršnjake iz dve zemlje. Nada Pavlović ispred Kluba tolerancije učinila je da se učenici osećaju dobrodošlo i opuste u aktivnotima radioničarskog tipa. Daniela Vasić, profesor srpskog jezika i književosti gostima je približila istoriju i tradiciju srpskog naroda kroz izložbu slika i postavku eksponata u Narodnom muzeju u Beogradu. Tokom vikenda gosti su posetili Novi Sad, Sremske Karlovce, Beograd i fruškogorske manastire. Planinarski klub „Borkovac“ pomogao je u realizaciji mini planinarenja po prelepoj Fruškoj gori u čemu su svi učenici zaista uživali. Veliko gostoprimstvo dobili su od kustosta Zavičajnog muzeja Ruma koji su na veoma profesionalan način približili istoriju Srema i Rume našim gostima. Srdačan doček gostiju priredio je direktor Mirko Zrnić koji je ispred kolektiva Brankove škole pozdravio goste uz simbolični poklon ispred škole i grada Rume.

U RUMU STIŽE NAJVEĆA BALKANSKA ZVEZDA

Opština Ruma je podržala interkulturalnu razmenu i dobila velike pohvale od strane organizacije iz Rusije. Sličosti su mnogobrojne između naših i njihovih učenika. Razlike takođe. U potpunosti dovoljno svega da bi ovakva razmena bila kvalitetna i ispunjena.Naši učenici sepripremaju za uzvratnu posetu u aprilu mesecu naredne godine. Direktor škole Mirko Zrnić i koordinator razmene prof. Ivana Stanković su veoma zadovoljni realizovanom interkulturalnom razmenom i sa nestrpnjenjem očekuju uzvratnu posetu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here