Naslovna Srem Ruma Rumu posetilo 20 mladih iz Berzenbrika

Rumu posetilo 20 mladih iz Berzenbrika

PODELI
Foto: Opština Ruma

Negujući prijateljstvo, koje je pre dve godine ozvaničeno i potpisivanjem Povelje o bratimljenju, Ruma i nemački grad Berzenbrik i ove godine organizuju tradicionalne razmene mladih.

U Rumu je u utorak stiglo blizu 20 tinejdžera iz Berzenbrika, koji će se ove sedmice upoznati sa Rumom, ovdašnjom kulturom i tradicijom, družiti se sa svojim vršnjacima, kod kojih su i smešteni. Od 2015. godine svakog leta Ruma ugosti omladinu iz Berzenbrika, a posredstvom Udruženja “Gradimo mostove”, zaduženog za saradnju srpskog i nemačkog grada, organizuje se i uzvratna poseta.

Ruma izgradila kompleks za konjički sport

Delegaciju iz Nemačke u Gradskoj kući ugostio Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma i naglasio da dva grada nastavljaju da zajedničkim snagama grade mostove prijateljstva.

Foto: Opština Ruma

– Nemačka omladina koja boravi u našem gradu, smeštena je u privatnom smeštaju, kod naše dece, kako bi se što bolje upoznali i izgradili prijateljstva. Mnogi od njih po prvi put upoznaju, ne samo naš grad, već i Srbiju. Već je ugovoreno da 22. avgusta 35-oro mladih iz Rume otputuje u uzvratnu posetu, oni će do 1. septembra biti gosti nemačkih vršnjaka. To je nešto što je i bio cilj bratimljenja. Da se mladi što više upoznaju, da sklope prijateljstva za ceo život. – rekao je Mančić i dodao da je sa čelnim ljudima bratskog Berzenbrika bilo reči i da se u narednom periodu saradnja dva grada podigne na još viši nivo i da se organizuju i razmene studenata.

Evo kako izgleda kuća Novaka Đokovića na obroncima Fruške gore (FOTO)

Dr Željko Dragić, predsednik Udruženja “Gradimo mostove” ističe da su kao i ranijih godina rumski domaćini više nego srdačni i da svake godine jača prijateljstvo dva grada, na obostrano zadovoljstvo.

Foto: Opština Ruma

– Ovde ćemo biti punih šest dana, ponovo obilazimo Rumu, jer sem jednog dečaka, svi su ovde po prvi put, i žele da upoznaju i grad i Frušku goru i ovdašnje običaje i tradiciju. Ovde sam ja prvi put sa kćerkom Gretom i mnogo mi je drago što je i ona tu, neka malo uči srpski. – uz osmeh je kazao Dragić. U sklopu inkluzije i uključivanja u društvo, u Rumu su došla i dva deteta iz nemačkog Udruženja osoba sa invaliditetom, istakao je Dragić, i konstatovao da svi u društvu moraju biti ravnopravni.

DRAMA U ŠAŠINCIMA: Naoružan lovačkom puškom tražio suprugu

Zamenik predsednika Udruženja “Gradimo mostove” Hari Kindt napominje da je u prethodne četiri godine napravljen jak temelj, za kuću prijateljstva koju zajednički zidaju Berzenbrik i Ruma.

– Kuću zidamo zbog dece Rume i Berzenbrika, želimo da se oni bolje upoznaju, da budu tolerantni, da izgrade iskreno prijateljstvo između nemačkog i srpskog naroda. Među decom nema nikakvih barijera, nema zidova. Oni i ovde, i kod nas u Nemačkoj ,imaju ista interesovanja i zato im je bilo lako, da tako kažem, da pronađu zajednički jezik. Nije cilj da nam samo u Gradskoj kući stoji povelja o bratimljenju, već da povežemo građane naše dve opštine iz najrazličitijih sfera, da saradnju uspostave škole, firme, udruženja, društva i organizacije, e onda sve ovo što smo do sada radili ima smisla. – zaključuje Kindt.

Prijem u Gradskoj kući za Mariju i Bojana nove evropske šampione

Foto: Opština Ruma

Trinaestogodišnja Izabela Vulf, po prvi put je u Srbiji i utisci su joj više nego pozitivni.

“Smeštena sam u jednoj divnoj porodici, gde stalno brinu o meni i pitaju me šta želim da jedem, da li sam dobro spavala, da li je sve dobro… Rumljani su gostoprimljivi i zaista mi je ovde lepo. Jedva čekam da naše drugare iz Rume ugostimo u Nemačkoj”, kaže Izabela.

U saradnji sa Turističkom organizacijom Opštine Ruma za goste iz Nemačke su ove sedmice organizovani izleti, posete fruškogorskim manastirima, odmor i rekreacija na rumskom bazenu i u izletištu Borkovac.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here