Naslovna Svet Rusija će dobiti Putingrad?

Rusija će dobiti Putingrad?

PODELI
Foto: Tanjug

Ruski grad Arhangelsk trebalo bi da preimenuje u “Putingrad” jer bi to ubrzalo razvoj, a novac bi bio propisno potrošen zbog straha da se nešto ne uradi, rekao je bivši gradonačelnik grada Aleksandar Donski.

Govoreći za lokalni list 29ru, Donski je izneo tu ideju dok je najavljivao konkurs za novi grb grada, napominjući da bi promena imena u Putingrad, po aktuelnom ruskom predsedniku – Vladimiru Putinu, bila “korisna”.

Sa sigurnošću mogu da kažem da će nam ovo dati veoma snažan razvojni podsticaj, jer nijedan zvaničnik neće učiniti ništa loše u Arhangelsku. Novac će biti pravilno potrošen – rekao je on, naizgled sugerišući da bi se lokalni zvaničnici plašili da izazovu probleme u gradu nazvanom po dugogodišnjem lideru zemlje, piše Russia Today.

Prema rečima Donskog, nijedan gradski odbornik ne bi glasao protiv te ideje

– Putingrad je savršeno ime. Niko se neće petljati sa tim gradom – dodao je on.

Bivši gradonačelnik je takođe rekao da će novo ime stvoriti novi podsticaj, nadu i radost za lokalno stanovništvo nakon prethodne dve godine kovid ograničenja.

Mnogi ruski gradovi su nazvani po bivšim liderima i istaknutim političarima, posebno tokom sovjetske ere. Do 1991. godine Sankt Peterburg je bio poznat kao Lenjingrad, po revolucionarnom vođi Vladimiru Lenjinu.

Njegov naslednik, Josif Staljin, takođe je imao grad u čast njega – Staljingrad, koji je 1961. preimenovan u Volgograd. Osamdesetih godina prošlog veka, manje naselje Naberežni Čelni u regionu Tatarstana nazvano je Brežnjev po istoimenom sovjetskom vođi Leonidu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here