Naslovna Kultura Ružičasti grad Indije: Kako je Džajpur dobio “rumeno lice” koje oduševljava svet?

Ružičasti grad Indije: Kako je Džajpur dobio “rumeno lice” koje oduševljava svet?

PODELI
Foto: istock

Kada biste očekivali posetu nekoga iz kraljevske porodice, verovatno biste malo pospremili svoj dom. Međutim, kralj Džajpura je prevazišao pojam gostoljubivosti.

Smešten u državi Radžastan, na severozapadu Indije, Džajpur je udaljen tek jedan sat od Nju Delhija. Danas je ova popularna turistička prestonica poznata kao “ružičasti grad”, ali njene ulice nisu uvek bile te boje.

Naime, pre posete princa Alberta, najstarijeg sina kraljice Viktorije i princa Alberta, ulice Džajpura bile su ili bele ili “žućkaste boje”.

U nadi da će da impresionira svog kraljevskog kolegu, vladajući maharadža (“veliki kralj”) Džajpura, Ram Sing II, odlučio je da preduzme nešto veliko. On je naredio da se sve zgrade u gradu prefarbaju u ružičastu boju koja simbolizuje gostoprimstvo. Na predlog svoje omiljene supruge, maharadža je čak otišao i korak dalje, pa je 1877. godine doneo zakon kojim je bilo zabranjeno da zgrade u staroj četvrti grada budu bilo koje druge boje osim “Džajpur roze”.

Prema jednom iskazu, prva osoba koja je Džajpur nazvala “Ružičasti grad” bio je pisac Stenli Rid, dopisnik za The Times of India koji je pisao o kraljevskoj poseti princa od Velsa. Iako je nova boja grada bila više svetlo kestenjasta, niko se nije suprotstavljao nadimku prestonice. 

Ipak, to nije bilo sve. Ram Sing II, koji je vrlo dobro znao političku prednost dobijanja prinčevih dobrih ocena, je čak podigao i muzej Grand Albert Hall u njegovu čast, a upravo je princ položio i prvi kamen temeljac tokom svoje posete.

Iako je priča o princu Albertu Edvardu, odnosno kasnijem kralju Edvardu VII, jedna od najpopularnijih o tome kako je Džajpur dobio svoj ružičasti ten, postoje i druge teorije. Pisac i istoričar Džajls Tilotson tvrdi da je Džapur “porumeneo” u 19. veku u pokušaju da se iskopira stil građevina u Delhiju i Agri. 

Bilo kako bilo, Džajpur je jedini indijski “Ružičasti grad”, ali nije jedina monohromatska metropola u zemlji. U Radžastanu postoje i “Plavi grad” (Džodpur), “Beli grad” (Udajpur) i “Žuti grad” (Džajsalmer). 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here