Početak meseca obeležila je gastronomsko-zabavna manifestacija “Sremska Kulenijada”, koja je održana u Erdeviku, selu Opštine Šid, tradicionalno 19. put. Manifestaciju je posetilo nekoliko hiljada ljudi iz Srema i okoline, te je sremski kulen ovih dana glavna tema među ljubiteljima dobrog jela i pića.
Na više desetina štandova, proizvođači su izložili proizvode mesnih prerađevina, vino i med. Među njima, štand na kojem je svoj kulen izložila porodica Filipović, privukao je pažnju mnogih, te je i nas zainteresovalo koji je razlog tome. Probali smo i uverili se da je gužva opravdana, kako zbog kvalitetnog kulena, tako i pozitivnog domaćina, Milana Filipovića (27) iz Kuzmina.
“Posao pravljenja kulena i ostalih mesnih prerađevina naucio sam od dede. Prezadovoljan sam učešćem na “Kulenijadi”. Ovo je lepa prilika da se ljudi uvere u kvalitet pravih domaćih proizvoda i da se ostvare dobri kontakti. Kuzmin je selo poznato po dobrom kulenu. Nekada se ova manifestacija održavala u našem selu”, rekao je Filipović.
Milan je odlučio da obnovi porodičnu tradiciju i da ovaj posao nastavi da prenosi s’ kolena na koleno, te je za štandom bio i najmlađi član porodice Dušan.
“Nadam se prošrenju proizvodnje i naravno da će tradiciju nastaviti i moj sin”, dodao je Milan, te je nastavio da secka svoj sremački specijalitet.