Naslovna Život Sa Harvarda poručuju: Izbegavajte televiziju i popodnevno spavanje kako biste izbegli depresiju

Sa Harvarda poručuju: Izbegavajte televiziju i popodnevno spavanje kako biste izbegli depresiju

PODELI

Depresija je česta i ozbiljna medicinska bolest koja negativno utiče na osećanja, način razmišljanja i ponašanja. Izaziva osećaj tuge i/ili gubitak interesa za aktivnosti u kojima ste nekada uživali. To može dovesti do različitih emocionalnih i fizičkih problema i smanjiti vašu sposobnost da funkcionišete kod kuće i na radnom mestu.

Najnovija velika studija Medicinskog fakulteta sa Harvarda sugeriše da dremanje tokom dana i često gledanje televizije mogu negativno da doprinesu depresiji.

Istraživači su pristupili u dve faze u ovoj studiji. Prva faza se oslanjala na bazu podataka s više od 100 000 učesnika u Velikoj banci Ujedinjenog Kraljevstva kako bi se sastavno skenirao širok spektar modifikovanih faktora koji bi mogli da budu povezani s rizikom od razvoja depresije. Oni su uključivali faktore kao što su spavanje, ishrana, mediji, fizičke aktivnosti i socijalne interakcije.

Druga faza bila je suziti polje na manji skup obećavajućih i potencijalno uzročnih ciljeva depresije.

Studija sugeriše da bi se određena ponašanja, kao što je gledanje televizije, mogla povezati s depresijom. Što više gledate televiziju, vaše mentalno stanje može biti sve gore. Takođe, dremanje tokom dana može doprineti depresiji.

Šta je ono što nam može pomoći?

Glavni autor studije Džordan Smoler, profesor psihijatrije na Harvardu, objašnjava da interakcija sa drugima smanjuje osećaj depresije. Učestalost poveravanja drugima, prijateljima ili porodici, odnosno uključivanje više socijalizacije u život, znači da ćete osetiti sve blagodeti druženja i pomoći sebi u teškim situacijama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here