Naslovna Srem Ruma Sa troje dece u rukama prevalila je PAKAO “OLUJE”, a sada ih...

Sa troje dece u rukama prevalila je PAKAO “OLUJE”, a sada ih ima šestoro i SVI SU ZA PRIMER

PODELI
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ja sam srećna majka jer se moja deca zaista lepo slažu. I kada dođe do nekih nesuglasica, dok si trepnuo, oni to reše, priča Đurđica Hinić (48) iz Buđanovaca, majka šestoro dece. 

Đurđica Hinić dobitnica je ovogodišnje zahvalnice Opštine Ruma za promociju nataliteta, populacione politike i negovanje porodičnih vrednosti. Đurđica sa suprugom Jovom (50) vodi seosko domaćinstvo sa 60 grla stoke i odgaja pet ćerki i sina.

Porodica Hinić je nakon „Oluje“ 1995. godine izbegla iz opštine Otočac u Lici sa tri ćerke, a ostalo troje dece rođeno je u Srbiji. Najstarija je Jovana, koja ima 26 godina i rođena je u Hrvatskoj. Ona se zajedno sa Martom, samo godinu dana mlađom sestrom, priprema da na proleće polaže pravosudni ispit na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Đurđica sa ponosom ističe da su u školi nizale sve petice, a na fakultetu skoro sve desetke.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Treća ćerka Dragana, koja je zaposlena, rođena je 1995. godine i nije imala ni tri meseca kada su Hinići izbegli iz Hrvatske. Pre 14 godina na svet su došle bliznakinje Jelena i Mirjana, koje sada pohađaju prvi razred Srednje stručne škole „Branko Radičević“ smer modelar odeće, dok najmlađi Simon ima 13 godina i učenik je sedmog razreda Osnovne škole „Nebojša Jerković“ u Buđanovcima.

Put porodice Hinić, kao i svih izbeglih, nije bio lak, ali ponosna Đurđica se ne žali i kaže da joj deca kao porodično blago sve u životu čine lakšim.

– Biti majka šestoro dece, ne znam da li bih bila u pravu da kažem da je lako, ali kad bolje razmislim, jeste. Oni praktično vode brigu jedni o drugima – priča nam Đurđica.

Dodaje da ni sama ne zna kako sve postigne u domaćinstvu i kroz osmeh dodaje da se u njihovoj kući radi u tri smene.

– Vodimo brigu o 60 grla stoke i proizvodimo svakodnevno oko 300 litara mleka, što nam obezbeđuje egzistenciju. I svi sve radimo. Odmora nema, slobodnog vremena je još manje, osim kada deca imaju obaveze na fakultetu i u školi – kaže Đurđica, kojoj je životni poziv da bude nastavnik razredne nastave prekinuo rat.

Kroz osmeh dodaje i da nije planirala niti maštala o tolikoj porodici, već da se sve desilo spontano.

– Zaista nisam nikad maštala da ću imati toliko dece. Nije nam bio cilj da posle toliko ćerki dobijemo dečaka, što mnogi misle i ne veruju nam kada im kažemo da smo ih jednostavno želeli. Čak mogu reći da je moj suprug i njihov otac više privržen devojčicama i one njemu, dok je sin moj mezimac i privržen je meni – priznaje Đurđica.

Đurđica kaže da ne zna odgovor na pitanje zašto su se skrasili baš u Buđanovcima posle „Oluje“, ali dodaje da su sada srećni zbog toga.

– Imali smo nešto ušteđevine i kupili smo staru seosku kuću. Sopstvenim snagama smo na tom placu podigli novi dom, a iskoristili smo i jedan od konkursa za pomoć izbeglima da bismo završili kuću u kojoj danas živimo. Deca su nam zdrava, vredna i uspešna, imamo farmu i radimo po ceo dan i to što zaradimo za nas bude dovoljno. Naravno da uvek nešto zafali, ali ne žalimo se – priča nam skromna Đurđica.

Porodica za primer

Predsednik opštine Ruma Slađan Mančić nije krio zadovoljstvo što je zahvalnica otišla u Đurđicine ruke.

– Drago mi je što se zahvaljujemo jednoj takvoj porodici i sve porodice u našoj opštini trebalo bi da budu brojčano takve. To je nešto što nam garantuje da ćemo opstati kao narod. Drago mi je što je to jedna normalna, jednostavna, radnička porodica koja ima šestoro dece, od toga dvoje odličnih studenata. Obično se vodimo mišlju da su mnogobrojne porodice materijalno ugrožene, ali ovo je primer da porodica sa mnogo dece može da bude uzor svima nama koji imamo jedno, dvoje dece ili nijedno dete – istakao je Mančić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here