Naslovna Srem Pećinci Sabor mladosti, lepote i talenta u Pećincima

Sabor mladosti, lepote i talenta u Pećincima

PODELI
Foto: Opština Pećinci

PEĆINCI – Protekle srede je Kulturni centar Pećinci bio ispunjen zvucima tradicionalne narodne muzike i ukrašen narodnim nošnjama iz svih krajeva Srbije, a posetioci velikog „Sabora pesme i lepote u narodnoj nošnji Srbije“ uživali su u dvoipostanom vatrometu mladosti, lepote i talenta.

Organizatori manifestacije su Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, Udruženje kulturnih stvaralaca Srbije „Zavičaj“ i Muzička redakcija RTS – Radio Beograd, a pokrovitelji Opština Pećinci i Turistička organizacija opštine Pećinci.

U ime pokrovitelja, Sabor je otvorio zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić, koji je tom prilikom poručio da će pećinačka lokalna samouprava uvek biti spremna da stane iza manifestacija koje predstavljaju mlade i talentovane ljude iz pećinačke opštine i cele Srbije, i koje promovišu tradicionalne vrednosti i kulturu našeg kraja.

Za Nagradu Opštine Pećinci takmičilo se osam vanserijskih mladih pevača, koji su svoj talenat dokazali sjajnim interpretacijama tradicionalnih narodnih pesama, a nagradu publike osvojio je Mihajlo Janković iz Kupinova. Stručni žiri je prvu nagradu dodelio Gloriji Ilić iz Jakova, drugu Dariji Ilić iz Jakova, a treću Marini Marković iz Stare Pazove.

Poseban vizuelni doživljaj publici su priredili mladi i nešto stariji predstavnici kulturno-umetničkih društava sa teritorije pećinačke opštine, koji su se nadmetali za titulu najlepšeg para i najlepše devojke u narodnoj nošnji.

Laskavu titulu najlepše devojke u narodnoj nošnji ponela je Tatjana Petošević iz Društva za negovanje narodne tradicije „Pećinci“, a pratile su je Ana Ivanić iz Folklornog društva „Izvor Donji Tovarnik“ i Tijana Radivojević iz Kulturno-umetničkog društva „Iskon“ Šimanovci.

Za najlepši par u narodnoj nošnji žiri je proglasio Jelenu Popov i Nemanju Grahovca iz Društva za negovanje narodne tradicije „Kupinik“ iz Kupinova. Drugo mesto pripalo je Danijeli Ristić i Đorđu Ljubičiću iz Pevačke grupe „Svitac“ iz Deča, a treće Nedi Kostić i Mihajlu Komlencu iz Folklornog društva „Izvor Donji Tovarnik“.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije je dodelila posebne nagrade za izuzetan doprinos kulturnom stvaralaštvu na selu Ljubici Bošković, direktorki Turističke organizacije opštine Pećinci i Dušici Pavlović, direktorki Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Jedan od članova žirija koji je ocenjivao mlade pevače, prof dr Uroš Dojčinović, rekao nam je da Sabor traje već nekoliko godina, a da je ove godine organizovan u 14 lokalnih samouprava.

„Realizujemo ga u saradnji sa lokalnim ustanovama kulture, a zamišljen je kao revija mladih izvođača pevača naše tradicionalne muzike, koji uđu u uži izbor, tako da su ovo završne manifestacije Sabora, i kao promenada mladih obučenih u naše tradicionalne nošnje“ – rekao je Dojčinović.

A dok je žiri odlučivao o pobednicima, publika je uživala u nastupima renomiranih izvođača narodne muzike Čede Markovića, Aleksandre Padrov, Vesne Dimić i Biljane Petković. Izvođače je, kao i takmičare, pratio orkestar Siniše Tufegdžića.

U stručnom žiriju koji je pratio izvođače bili su mr Mirjana Drobac, urednica Muzičke redakcije RTS-a, prof. dr Uroš Dojčinović, profesor muzike i Ilija Pavlović, muzički urednik u Radio Beogradu.

U žiriju publike bili su Aleksandra Padrov, profesorka solo pevanja, Branislava Trifunović, profesorka klavira, Dejan Ljutovac, profesor solo pevanja, Tomislav Davidović, profesor klavira i glumica Jelena Nedeljković.

U žiriju koji je ocenjivao nošnje bili su novinar-urednik u Radio Beogradu Mihailo Šćepanović, diplomirani politikolog Vesna Filipović i direktorka Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica Dušica Pavlović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here