Naslovna Srem Pećinci Sabor u čast obnovljene svetinje u Kupinovu

Sabor u čast obnovljene svetinje u Kupinovu

PODELI
Foto: Opština Pećinci

KUPINOVO – Svečanim dočekom episkopa sremskog Vasilija ispred Crkve Svetog Luke, u Kupinovu je juče počeo prvi Sabor Majke Angeline, održan u čast srpske despotice Angeline Branković, a povodom obnove Hrama Svete Trojice – poslednje obnovljene svetinje u Sremu.

Zajedno sa brojnim vernicima episkopa su dočekali i Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić, koji je tom prilikom izjavio da su srpske svetinje deo našeg nacionalnog identiteta.

„Obnavljanjem svetinja čuvamo sećanje na to ko smo i šta smo. Zahvaljujem se Eparhiji sremskoj što je pokrenula obnovu ovog hrama, kao i Pokrajinskom sekretarijatu koji je, kao i Opština Pećinci, finansijski podržao obnovu. Kako smo se okupili danas, nadam se da ćemo se ovde okupljati i u budućnosti i da ćemo čuvati našu tradiciju, našu duhovnost i zajedništvo“ – poručio je predsednik Đokić.

Pokrajinska sekretarka Dragana Milošević je obnovu Hrama Svete trojice nazvala krunom obnove naših hramova koji su porušeni tokom Drugog svetskog rata.

„Podrška Opštine Pećinci i Pokrajinske vlade obnovi svetinja je poruka da smo dostojni svih naših slavnih srpskih predaka, koji su svojim životima branili poslednju srpsku srednjovekovnu prestonicu, poslednju odbranu Evrope od Osmanlija. To je ono što jeste naša politika. Politika čuvanja vere, čuvanja tradicije, obnove naših svetih hramova i zaista je privilegija biti deo čitavog ovog događaja“ – istakla je Milošević i dodala da je ove godine Pokrajinska vlada utrostručila sredstva namenjena crkvama i verskim zajednicama.

Organizator Sabora je Arhijerejsko namesništvo pećinačko, a na vaskrsenje Hrama Svete Trojice čakalo se skoro 80 godina, rekao je arhijerejski namesnik pećinački protonamesnik Bojan Mijanović.

„Ovo je zaista jedan od najvećih i najlepših hramova u našoj Eparhiji sremskoj i mogu samo da se zahvalim Njegovom preosveštenstvu gospodinu Vasiliju i svim našim saradnicima, našoj lokalnoj samoupravi i Pokrajinskoj vladi, koji su pomogli da ovaj hram vaskrsne i da časni krst na nebu ovom sremačkom blagosilja i obasja sve nas koji smo se danas u ovolikom broju okupili“ – rekao je Mijanović.

Sabor je nastavljen velikom litijom od Hrama Svetog Luke do Hrama Svete trojice, gde je episkop sremski Vasilije služio prvu arhijerejsku liturgiju u obnovljenom hramu, nakon čega je uručio gramate institucijama i pojedincima koji su pomogli obnovu hrama, a među dobitnicima gramate bila je i Opština Pećinci.

Nakon liturgije, u porti crkve izveden je prigodan kulturno-umetnički program, koji je pripremio Kulturni centar Pećinci, a u programu su nastupili Društvo za negovanje narodne tradicije „Kupinik“ iz Kupinova, Folklorno društvo „Izvor Donji Tovarnik“, Vokalni sastav „Vera, nada, ljubav“ iz Pećinaca, Pevačko društvo „Svitac“ iz Deča, zdravičar Milomir Obradović i pesnikinja Radmila Tomaš, oboje iz Deča.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here