Naslovna Dogadjaj SAJAM SVINJARSTVA, BEZ SVINJA

SAJAM SVINJARSTVA, BEZ SVINJA

PODELI
foto: vecernje novosti

U Žarkovcu na području opštine Ruma, otvoren drugi Sajam svinjarstva, ali bez svinja zbog afričke kuge.

Sajamska priredba protekla je bez svinja zbog afričke svinjske kuge koja se pojavila na teritoriji Banata, u Srpskom Itebeju.

Dr Radojević je pohvalio organizatore ove sajamske manifestacije- žarkovačko Udruženje proizvođača svinja „Sremac“, i pozvao male i srednje farmere, koji treba ozbiljno da pristupe tovu životinja.

POKRAJINSKI sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević otvorio je danas, drugi po redu, Sajam svinjarstva u Žarkovcu na području opštine Ruma, gde su se predstavili izlagači najprestižnijih farmi svinja u Srbiji, savremene svinjarske opreme i stočne hrane.

– Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržava održavanje ovakvih i sličnih manifestacija , koje zapravo za cilj imaju da na jednom mestu prezentuju najnovija dostignuća tehnologije i saznanja – rekao je Radojević. – To znači na jednom mestu spoj struke, nauke i samih proizvođača. Dobro je što izložbeni deo prate i svi oni koji su naslonjeni na svinjarsku proizvodnju kada je reč o repromaterijalima.

Sekretarijat za poljoprivredu izdvaja značajna sredstva kako bi imali bolje proizvodne i ekonomske rezultate u svinjarskoj proizvodnji, pre svega kada je reč o opremanju stočarskih farmi. Za tri godine, kako je formirana ova Pokrajinska vlada, više od 300 miliona dinara uloženo je u opremanje stočarskih farmi širom Vojvodine, potpisano je više od 200 ugovora sa farmerima, a na konkursnoj liniji namenjenoj za preradu mesa izdvojili smo oko 70 miliona dinara u tu meru i potpisali oko 30 ugovora sa korisnicima koji su ostvarili pravo na ova sredstva.

Dr Radojević je podsetio da je u međuvremenu donet Pravilnik Ministarstva poljoprivrede, koji je omogućio svim malim prerađivačima takozvanu prodaju sa kućnog praga i da tako izađu na tržište, te nađu krajnji put za svoje proizvode. Radojević je dodao da je za genetski program opredeljeno više od 150 miliona dinara za tri godine, kako bismo imali kvalitetniju genetiku i bolje rezultate, bolju konverziju i prirast.

Predsednik žarkovačkog Udrženja proizvođača svinja „Sremac“, prof. dr Miloš Beuković je istakao da se proizvođači moraju prilagoditi novom načinu uzgoja svinja, što podrazumeva držanje životinja u zatvorenom prostoru, uz strogu kontrolu ulaska ljudi i voditi strogo računa o načinu njihove ishrane, koja mora biti strogo kontrolisana.

Organizatori iz žarkovačkog Udruženja proizvođača svinja „Sremac“, nadaju se da bi ova manifestacija sa svojom bogatom ponudom mogla postati nešto po čemu će ovo selo u budućnosti postati prepoznatljivo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here