Naslovna Srem Inđija “Samo je jedna planeta”

“Samo je jedna planeta”

PODELI
Foto: Pexels/Porapak Apichodilok

INĐIJA – U univerzumu se nalaze milijarde galaksija, u našoj galaksiji su milijarde planeta, ali postoji samo jedna planeta Zemlja – to je glavna poruka ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, a ovogodišnji hašteg na društvenim mrežama je #samojednaplaneta.

Globalna kampanja OnlyOneEarth (Samo jedna zemlja) poziva na kolektivnu, transformativnu akciju na globalnom nivou, za zaštitu i obnovu planete. Takođe, za većinu građana Srbije zdrava životna sredina postala je važnija od ekonomije.

Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Većina čovekovih aktivnosti utiče na životnu sredinu nažalost na negativan način. Životna sredina nam obezbeđuje vazduh koji dišemo, vodu koju pijemo, hranu koju jedemo i zemlju na kojoj živimo.

Zaštita životne sredine je kultura življenja. Ekološka kultura predstavlja ekološka znanja, poštovanje ekoloških zakonitosti i kritičko vrednovanje našeg odnosa prema životnoj sredini.

Od 2020. do danas JКP “Кomunalac” Inđija posadio je 8038 različitih  sadnica na celoj teritoriji opštine Inđija. Aktivnosti na ozelenjavanju opštine Inđija nastavljaju se i u narednom periodu. Sa povećanjem zelenih površina, značajno se poboljšava kvalitet vazduha i ceo eko sistem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here