Naslovna Dogadjaj Samo jedinstveni možemo opstati

Samo jedinstveni možemo opstati

PODELI
Foto: Opština Pećinci

Udruženje Krajišnika zapadno od Drine obeležilo je 29. januara, u Domu kulture u Donjem Tovarniku, krsnu slavu Udruženja Časne verige Svetog apostola Petra, a svečanosti su prisustvovali predsednik opštine Pećinci mr Željko Trbović i predsednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik u Skupštini Srbije Miodrag Linta.

Na početku svečanosti goste je pozdravio predsednik pećinačkog odbora Udruženja Krajišnika Rajko Jević, koji se tom prilikom zahvalio gostima što su se odazvali u velikom broju, a pećinačkoj lokalnoj samoupravi i Mesnoj zajednici Donji Tovarnik na podršci u organizaciji svečanosti.

Predsednik Trbović je istakao da se svi sećamo kolona pre 30 godina, ali da se ne sme zaboraviti ni gostoprimstvo Sremaca u tim teškim vremenima.

“Srbija nikada nije razlikovala da li je neko došao iz Bosne, Hrvatske ili sa Kosova, i u našoj zemlji svi mogu ravnopravno da žive i rade. Isto tako, u našoj opštini su svi dobrodošli, a lokalna samouprava će nastaviti značajnu pažnju da posvećuje integraciji izbegličkih porodica u lokalnu zajednicu, kroz različite programe Komesarijata za izbeglice i migracije u kojima smo učestvovali, čime smo uspeli da rešimo stambeno pitanje većine izbegličkih porodica u našoj opštini” – poručio je Trbović i najavio da uskoro počinje izgradnja 15 stanova za izbegla i raseljena lica, a da je dogovorena izgradnja još 14 stanova.

Miodrag Linta je naglasio da zajednički cilj Srbije i Republike Srpske mora da bude borba za jačanje duhovnog i kulturnog jedinstva.

“Mi nismo nikakvi ni hrvatski Srbi, ni bosanski Srbi, ni kosovski Srbi, ni crnogorski Srbi, mi smo jedan jedinstveni narod. Zato moramo da čuvamo i afirmišemo naš sprski jezik i naše pismo – ćirilicu, da negujemo kulturu sećanja na naše stradale Srbe u Prvom svetskom ratu, posebno u Drugom svetskom ratu kada je naš narod doživeo nezapamćen genocid i da se sećamo naših žrtava iz ratova 90 – tih godina. Veoma je važno da se međusobno poštujemo, uvažavamo, da jedni drugima opraštamo. Moramo biti jedinstveni, jer samo tako možemo da opstanemo i da se borimo za istinu” – rekao je Linta.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su pevačka grupa Krajišnici s Fruške gore, Krajišnici sa Save, pevačka grupa Svitac iz Deča i Andrija Bajić član legendarnog dueta Braća Bajić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here