Naslovna Magazin San za kreativnost: Razbudite inspiraciju pomoću dremke koju su praktikovali Salvador Dali...

San za kreativnost: Razbudite inspiraciju pomoću dremke koju su praktikovali Salvador Dali i Tomas Edison

PODELI
Foto: istock

Predstavljamo vam san za kreativnost prema tehnici velikih umova.

Kada je umetniku Salvadoru Daliju i pronalazaču Tomasu Edisonu bila potrebna inspiracija, praktikovali su sličnu tehniku sna. A evo o čemu se zapravo radi.

San za kreativnost

Ova dva velika uma dremali su držeći mali objekat u rukama. Kada bi im ispao iz ruke, probudio bi ih, baš u trenutku kada tonu u dublji san. I čim bi se probudili, bacali bi se na posao. Prema istraživanjima, ispostavilo se da na ovaj način mozak ulazi samo u prvu fazu sna. A nova studija otkrila je da se upravo u ovoj fazi (hipnogija), između sna i jave, budi kreativnost.

U studiji su učestvovale 103 osobe koje su morale da rešavaju određene matematičke zadatke. Baš kao Dali i Edison,  jedan deo učesnika je dremao 20 minuta, držeći određeni objekat u rukama. Onih 16 učesnika koji su stigli samo do faze hipnogije rešili su zadatak veoma brzo. Oni koji nisu spavali i oni koji su prešli u drugu fazu sna, imali su poteškoća u rešavanju zadataka.

Rezultati istraživanja sugerišu da kreativni san dopušta mozgu da se „rifrešuje“, odnosno osveži i samim tim bolje funkcioniše. I dalje nije jasno zašto je baš ova faza sna faza u kojoj se budi kreativnost. Pretpostavlja se da u tom periodu naše misli lutaju i stvaraju vezu između kognitivnog i nestvarnog.

Isto tako, pretpostavlja se da su ovu tehniku koristili i Aleksandar Veliki i Albert Ajnštajn. A u pitanju je bezbedan eskperiment koji možete i sami da probate kod kuće…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here