Naslovna Srem Ruma Nastavljaju se ulaganja u rumske škole

Nastavljaju se ulaganja u rumske škole

PODELI

Ove nedelje izvode se značajni radovi i u Osnovnoj školi “Dušan Jerković” i Srednjoj stručnoj školi “Branko Radičević” u Rumi.

Posle 20 godina u “Dušanovoj” školi radi se velika rekonstrukcija fiskulturne sale, za šta je pomoć u iznosu od blizu pola miliona dinara došla iz Pokrajine, dok radove vredne oko 1,3 miliona dinara u “Brankovoj” školi u celosti finansira Opština Ruma.

Pomoćnik šefa Odeljenja za društvene delatnosti Vojislav Mioković ističe da lokalna samouprava nastavlja kao i prethodnih godina sa ulaganjima u objekte vaspitno-obrazovnih ustanova, ali ističe da je veliki deo posla na unapređenju uslova boravka dece u školama obavljen prošle godine.

 

Iznos sredstava koji su bili usmereni ka školama i vrtiću “Poletarac” je prošle godine iznosio nekih 25 miliona dinara. Ako posmatramo samo škole ove godine su ta ulaganja na nešto nižem nivou, nije više od desetak miliona. Najveći deo neophodnih radova je urađen prošle godine, tako da su i same potrebe škola manje. Ove godine je dobar deo sredstava izdvojen za “Poletarac”, odnosno za rešavanje problema poduže liste čekanja dece. Trenutno smo u projektu izgradnje jednog objekta u Putincima, u toku je pripremanje tenderske dokumentacije za dva nova objekta u opštini, tako da ćemo sigurno izdvojiti 15 miliona za rešavanje ovog pitanja. Kada zbirno sagledamo škole i vrtiće izdvajanja će sigurno biti veća nego prošle godine za 5 do 10 miliona”, izjavio je Mioković i naglasio da nakon obilaska škola kreće formiranje liste prioritetnih radova za 2019. godinu.

Direktorica OŠ “Dušan Jerković” Obrenka Krasić napominje da je fiskulturna sala, najveće rumske škole, kompletno izgletovana, okrečena, te da su skinuti etisoni sa zidova, koji su upijali mnogo prašine i predstavljali alergijsku pretnju. “Uređen je i prostor u kome se nalaze sprave i sportski rekviziti, kao i pristupni hodnici,svlačionice, renovirani su toaleti u i prostorije za nastavnike. Privode se kraju se radovi na postavljanju lajsni na parketu. U narednom periodu nam predstoji i zamena parketa i za te radove ćemo takođe iskoristiti raspust, kada u školi nema đaka. Ove nedelje raščišćavamo salu i ona će spremno dočekati đake u septembru”, rekla je Obrenka Krasić i dodala da je radove u fiskulturnoj sali, na osnovu projekta “Dušanove” škole, finansirao Pokrajinski sekratarijat za sport i omladinu sa 497.000 dinara.

SSŠ “Branko Radičević” je, uz veliku finansijsku pomoć od Opštine Ruma, i ove godine raspust iskoristila da značajno unapredi školski ambijent, smatra direktor te škole Mirko Zrnić.

“Radovi se izvode u tri faze. Molersko-farbarski radovi koji podrazumevaju krečenje zapadne strane fasade, svih mokrih su završeni. Zatim, urađena je adaptacija prostora ugostiteljskog kabineta odnosno kuvarskog kabineta koji smo proširili. Sada će kuvari koji budu na praksi imati komforniji prostor. Na kraju imamo i radove koji se obavljaju na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. Imali smo veliki problem godinama sa podzemnim vodama. Izbetonirana je kompletna nova staza i upravo se kopa i traže te cevi koje dižu beton i koje se nalaze van naše škole”, kaže Zrnić.

Završavaju se i molersko-farbarski radovi u OŠ “Miloš Crnjanski” u Hrtkovcima. Škola je za tu namenu od Opštine Ruma dobila 400.000 dinara, a pored učionica uradiće se i behaton ispred ulaza u školu.

Opština je ovog leta finansirala i molerske radove na područnoj školi “Veljko Dugošević” u Vognju u iznosu od 400.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here