Naslovna Srem Ruma Dom zdravlja Pećinci: BIO JE SAMO JEDAN POZIV, učinjeno je sve da...

Dom zdravlja Pećinci: BIO JE SAMO JEDAN POZIV, učinjeno je sve da se dečaku spasi život

PODELI

Nakon smrti dečaka iz Pećinaca, roditelji dečaka za smrt okrivili su hitnu pomoć koja prema njihovim rečima nije izašla na lice mesta. Nakon toga oglasio se i Dom zdravlja „Dr Dragan Funduk‟ Pećinci sa javnim saopštenjem koje prenosimo u celosti.

„Komisija za unutrašnju kontrolu kvaliteta stručnog rada u Domu zdravlja „Dr Dragan Funduk‟ Pećinci, formirana nakon smrti petnaestogodišnjeg dečaka iz Ašanje, utvrdila je da je hitnoj službi Doma zdravlja u vezi sa ovim slučajem 5. novembra upućen samo jedan poziv, u 20.28 časova, od strane komšinice koja se predstavila kao koleginica majke dečaka i koja je dežurnom lekaru rekla da su roditelji sa dečakom u automobilu na putu prema Domu zdravlja.

Samo 14 minuta nakon poziva, u 20.42, pacijent je dovežen u hitnu službu, gde dežurna ekipa odmah počinje sa terapijom i reanimacijom, a potom i sa transportom na Institut za majku i dete u Beogradu, gde je pacijent primljen u 21.35 časova. Dežurna ekipa je sa terapijom i reanimacijom nastavila i u sanitetskom vozilu tokom transporta. Komisija je utvrdila i da su sve preduzete mere bile u skladu sa savremenim medicinskim standardima i protokolima i da nije bilo nepravilnosti i propusta u radu dežurne ekipe hitne službe.

“NE MOGU DA IZDRŽIM, UMREĆU” Bojan (15) iz Pećinaca počeo da se guši, roditelji preklinjali Hitnu pomoć da dođe

Preslušavanjem snimaka zabeleženih snimačem telefonskih poziva u hitnoj službi, utvrđeno je da nije bilo drugih poziva u vezi pomenutog slučaja, osim poziva komšinice u 20.28 časova, koja je tražila da sanitet krene u susret vozilu sa dečakom, ali je na pitanje lekara dokle je automobil trenutno stigao i kako da ga prepoznaju odgovorila da ne zna i zatim prekinula vezu. Komisija je zaključila da nije bilo dovoljno informacija koje su neophodne da bi se krenulo u susret pacijentu i da bi takva odluka bila rizična.

Naši lekari i medicinsko osoblje učinili su sve što je u njihovoj moći da dečaku spasu život. Nažalost, nisu uspeli. Žalosno je što su pojedini mediji, kao i pojedinci na društvenim mrežama, tragičnu smrt petnaestogodišnjeg dečaka videli kao priliku za pravljenje senzacije, iznošenje gomile neproverenih i neosnovanih optužbi i stvaranje atmosfere linča prema lekarima i medicinskom osoblju naše ustanove.‟

Direktor Doma zdravlja Dr Dragan FundukPećinci

                                                                                      Dr Dubravka Cvetković Mićić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here