Naslovna Srem Inđija Saradnja Riminija i Inđije podignuta na viši nivo

Saradnja Riminija i Inđije podignuta na viši nivo

PODELI

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak primio je delagaciju najvišeg menadžmenta Mak Frut – najvećeg evropskog sajma voća i povrća koji se organizuje u italijanskom gradu Rimini. Zemljoradnička zadruga „Voćar“ iz Novog Slankamena početkom maja organizovala je studijsku posetu ovom sajmu, kada je ugovoreno proširivanje saradnje koje podrazumeva da i voćari iz inđijske opštine izlože svoje proizvode.

Vladimir Gak upoznao je goste iz Italije sa „povlašćenim“ statusom poljoprivrede u opštinskom budžetu, jer je u tekućoj godini obezbeđen najveći iznos sredstava za podsticaj razvoja agrara. Gak je naglasio da u predstojećem periodu očekuje od agro-biznisa, pored unapređenja primarne proizvodnje, i nova ulaganja u prerađivačke kapacitete, kako bi se tržištu ponudili proizvodi sa najvećim učešćem dodate vrednosti.

„Nama je cilj da svakako privučemo zainteresovane investitore, koji će prepoznati naš potencijal i koji će sa tehnologijom, sredstvima koja imaju, a koja nama definitivno nedostaju, da napravimo jedan zajednički posao, koji će se zvati plasiranje finalnog proizvoda, gotovog, konačnog proizvoda sa teritorije, pre svega, opštine Inđija. Da ne izvozimo samo trešnju, šljivu, jabuku i sve ostalo u tom rinfuznom obliku“ , naglasio je Gak.

Direktor sajma Mak Frut Luiđi Bjanki predstavljajući sve dimenzije ove privredne manifestacije potvrdio je opravdanost dalje saradnje Inđije i Riminija, jer se upravo na ovom mestu nude tehnologije voćarima i povrtarima koje im omogućavaju da budu bliže krajnjem kupcu.

„Imate impresivan potencijal za razvoj voćarsko-povrtarskog sektora. Morate, moj predlog je, napraviti jedan značajan korak i preokret kada je u pitanju osvajanje novih svetskih tržišta. Ja sam ovde, pre svega zbog toga da unapredim, produbim i podignem našu saradnju na još viši nivo. Uloga sajma je ta – da poveže osobe, da poveže proizvođače i da im nove mogućnosti za osvajanje tržišta i podizanje njihovog poslovanja na viši nivo“ , poručio je Bjanki.

U drugom delu ove posete predstavnici sajma Mak Frut, zastupnici klastera Cermak iz italijanske pokrajine Emilija- Romanja i Zadružnog saveza Srbije učestvovali su na prezentaciji razvojnih potencijala u proizvodnji voća i povrća, a koja je organizovana u Zemljoradničkoj zadruzi „Voćar“ u Novom Slankamenu, koja je incijator ove saradnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here