Naslovna Srem Ruma Saradnja Srpske pravoslavne crkve i Opštine Ruma

Saradnja Srpske pravoslavne crkve i Opštine Ruma

PODELI

Opština Ruma i ove godine izdvojiće 10 miliona dinara za obnovu i sanaciju verskih objekata, a predlog šta je to prioritetno će dati crkvena zajednica.

O budućoj saradnji, u Gradskoj kući Opštine Ruma, Njegovo Preosveštenstvo Episkop sremski Gospodin Vasilije i arhijerejski namesnik rumski Sreten Lazarević razgovarali su sa predsednikom Slađanom Mančićem, a u društvu načelnika Opštinske uprave Dušana Ljubišića i direktorice JP “Parking i infrastruktura” Vladislave Stamenović.

“Otvaranje crkvene riznice ili muzeja pravoslavnih dragocenosti bi bilo dosta značajno za naš grad, upoznati smo sa iskustvom Sremskih Karlovaca gde veliki broj turista dolazi u pravoslavne riznice i upoznaje se sa duhovnim, kulturno – istorijskim nasleđem našeg naroda. Opština će zato podržati ideju SPC i potruditi se da obezbedi prostor za riznicu i na dobrom smo putu da nađemo rešenje”, izjavio je Mančić.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop sremski Gospodin Vasilije se zahvalio Opštini Ruma i predsedniku Mančiću na velikom razumevanju i podršci u očuvanju bogatog verskog i duhovnog blaga na teritoriji rumske opštine.

“Na teritoriji rumske opštine imamo veliko kulturno – istorijsko blago, koje se u svetu veoma ceni. Naše ikonostase u crkvama, stare i po 200 ili 300 godina, slikali su najvrsniji umetnici svojeg doba. Drago mi je da Opština Ruma prepoznaje dragocenosti i kulturno blago svojeg naroda i izdvaja sredstva za obnovu crkvi. Srećni smo što je ideja o kulturnom kutku, tj. riznici/muzeju u Rumi naišla na dobar prijem i što ćemo imati mesto gde ćemo moći da na jednom mestu objedinimo i građanima pokažemo sve one dragocenosti, knjige, ikone iz namesništva”, rekao je vladika Vasilije.

Episkop je čestitao i stogodišnjicu prisajedinjenja Srema Srbiji i naglasio da je obnova Saborne crkve u Rumi, čiji je ikonostas oslikao Uroš Predić, jedan od važnijih poslova pred predstojeću proslavu u novembru ove godine. Takođe, on je napomenuo i da će svi fruškogorski manastiri imati veliki udeo u promociji Novog Sada 2021. godine, kada taj grad bude evropska prestonica kulture.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here