Naslovna Srem Ruma SAVA PRETI: Skače vodostaj kod Sremske Mitrovice

SAVA PRETI: Skače vodostaj kod Sremske Mitrovice

PODELI
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Vodostaj Save kod Sremske Mitrovice i Šapca narednih dana skočiće za metar i po, i to bez otapanja snega koje tek sledi.

Meteorolog Đorđe Đurić objasnio je za Kurir da je vremenska prognoza upozoravajuća.

Treba biti na velikom oprezu, jer se u narednim danima očekuje dalje naglo topljenje snega. Za vikend će porasi nivo Save kod Sremske Mitrovice, ali za sada nema opasnosti od poplava. Ipak ovo je bio samo prvi talas topljenja snega u nižim krajevima, a naredni će zahvatiti i više predele, što će doneti nove količine vode”, priča Đurić.

On objašnjava da nam najveća opasnost preti sa Alpa.

“Tamo se trenutno nalazi nekoliko metara snega, a od brzine njegovog topljenja zavisi i koliko će uticati na Srbiju. ako se bude topio naglo, uticaće na porast Save i Dunava. Ove reke su velike, pa se ne izliju posle prve navale vode, već im je potrebno više vremena da se napune. To znači da bi u Srbiji problema moglo da bude krajem marta i tokom aprila”, objašnjava Đurić.

Goran Nikolić, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije, rekao je za Kurir da ga zabrinjava sliv Save i Dunava.

“Imamo informaciju da na Alpima postoji velika količina snega. Ako se bude topio polako, neće biti strašno, ali ako se odjednom otopi velike probleme imaće sve zemlje kroz koje Dunav protiče”, rekao je Nikolić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here