Naslovna Magazin Auto SAVET: 7 trikova koji će vam olakšati život tokom zime

SAVET: 7 trikova koji će vam olakšati život tokom zime

PODELI
Foto: profimedia

Standardni problemi sa kojima se vozači suočavaju tokom zime uz pomoć ovih saveta mogu da postanu prošlost.

Vozačima nije nimalo lako tokom zime, naročito ako nemaju garažu u kojoj bi automobil stajao, pa mora da bude izložen snegu i nepogodama. Menjanje guma, svakog jutra čišćenje snega i leda koji se nakupio na automobilu, brisanje zamagljenih stakala samo su neke od stvari koje se svima dešavaju tokom zime i koje svakog dana oduzimaju mnogo vremena, piše Brightside.

Ovih sedam jednostavnih trikova će vam pomoći u održavanju automobila tokom najhladnijih dana i uštedeti vam mnogo vremena.

1) Zaleđeni prozori

Pomešajte sirće sa vodom u razmeri 3 prema 1 i naprskajte ovaj rastvor na zaleđene prozore kako bi se brže otopili.

Osim toga, možete probati da napravite i sledeću smesu: pomešajte 600 mililitara medicinskog alkohola sa 200 mililitara vode i malo deterdženta za pranje sudova. Kada poprskate prozore, led će se vrlo brzo otopiti.

2) Zaleđena brava

Jedan od najlakših načina da odledite zamrznutu bravu je da upotrebite sredstvo za dezinfekciju ruku. Alkohol koji se nalazi u njemu ukloniće led pa ćete moći da otključate auto. Samo nakapajte nekoliko kapi na ključ ili na bravu i videćete koliko brzo deluje.

Osim toga, možete probati i sa dobrim starim trikom: zagrejte ključ upaljačem i stavite ga u bravu.

3) Zamrznuta vrata

Dešava se da se vrata zalepe za automobil zbog leda koji se formirao. Sve što vam treba je jestivo ulje koji možete naprskati na gumu na vratima ili ga utrljati peškirom kako biste sprečili stvaranje leda.

4) Zamagljeni prozori

Kada vam se prozori zamagle, najlakše je obrisati ih sunđerom koji se koristi za brisanje table u školi, jer nećete ostaviti trag na staklima. Kako biste sprečili stvaranje magle, napunite staru čarapu ili krpu peskom za mačke i stavite to ispod sedišta. Pesak će apsorbovati vlagu i sprečiti zamagljivanje. Osim toga, nemojte da ostavljate otvorene flaše u automobilu tokom noći.

5) Zaleđeni retrovizori

Kako biste sprečili stvaranje leda na retrovizorima, možete ih preko noći pokriti plastičnim kesama koje ćete pričvrstiti gumicama. Ujutru leda neće biti i odmah ste spremni za polazak.

6) Zaleđeni ili zamagljeni farovi

Da biste ovo predupredili, prvo detaljno obrišite farove i ostavite ih da se osuše. Zatim na njih nanesite tanak sloj voska. To će sprečiti sneg i vlagu da se akumuliraju na njima i to u narednih nekoliko nedelja.

7) Zaglavili ste se u snegu

Osim ako niste u snegu do prozora, lako je da se izvučete iz njega bez ičije pomoći. Uvek sa sobom nosite pesak za mačke. Ako vam se automobil zaglavi u snegu ili ledu, oko guma stavite pesak i brzo ćete moći da nastavite dalje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here