Naslovna Magazin Zdravlje Saveti za sve preko 65 godina

Saveti za sve preko 65 godina

PODELI

Već posle pedesete godine života javlja se slabijenje telesnih funkcija, i mada su promene individualne i zavise od genetike i dotadašnjeg načina života, starenje je proces koji se ne može izbeći.

Prvenstveno slabe kosti, zglobovi i mišići, masno tkivo počinje da se nakuplja, sluh i vid slabe, koža gubi elastičnost, usporava se metabolizam, a kod žena menja i hormonski status. Kao posledica tih promena nastaju hronične bolesti, najčešće koštanog sistema, srca i krvnih sudova.

Šta je to na šta morate obratiti pažnju kako biste i pozne godine proveli u blagostanju, podstećemo Vas u sledećim stavkama:

Zdrava ishrana

„Zdravlje na usta ulazi“ ili „Ono ste što jedete“ su izreke koje su verovatno već i vrapci na grani naučili, ali koje uprkos tome mali broj osoba ih doslovno shvata i primenjuje. Slaba ili neodgovarajuća ishrana starih osoba se događa vrlo često, čak 40% njih nema adekvatnu ishranu. Simptomi su razni, od gubljenja na težini I apetitu, do uzrokovanja raznih bolesti.

  • Doručak je obavezan obrok I mora sadržati manje masne mlečne proizvode (nemasno mleko i sir, jogurt, kefir) voće, orašaste plodove, hleb od integralnih žitarica.
  • Ručak podrazumeva  što više povrća i ribe. Preporučuje se veći unos brokulija, karfiola, prokelja, cvekle, crvenog i belog luka, soje. Crveno meso treba izbegavati I koristiti pileće ili ćureće meso. Poželjno je koristiti što više maslinovog ulja, a dopušten je i jedan decilitar crnog vina. Konzumiranje šećera, soli, belog brašna je potrebno ograničiti što je više moguće.
  •  Večera lagan obrok , najkasnije tri sata pre spavanja; voće, povrće ili jezgrasto voće.

Fizička aktivnost je važna i obavezna!

Naučno je dokazano da fizička aktivnost odlučujući faktor za održavanje fizioloških, ali i intelektualnih funkcija, kako kod mladih, tako i kod starijih osoba.  Bez obzira na hronološku starost svaka osoba je spremna na određeni nivo i vrstu telesne aktivnosti, tako da starost ne bi smela da bude ograničavajući faktor za vežbanje.

Osim što će se poboljšati kontrola postojećih bolesti, sprečiće se i nastanak osteporoze, moždanog udara, povećane telesne težine, povećanog krvnog pritiska. Starije osobe svoju fizičku aktivnost bi trebalo da dogovore sa lekarom, a preporučuju se pešačenje, trčanje, joga, ples, gimnastika, plivanje, tai chi.

Unos dovoljne količine tečnosti

Pravilan i svakodnevan unos vode je od velike važnosti za pravilan rad i funkciju naseg tela. Starenjem količina vode u našem telu opada, pa je starijim osobama tečnost posebno važna, i u organizam bi trebali dnevno unositi ukupno 1,6 litara vode, blagog biljnog čaja ili negaziranog i nezaslađenog prirodnog soka.

Da li vas muči nesanica?

Kod starijih osoba je san često kratak i isprekidan. Naš savet je da ukoliko je to moguće, izbegnete tablete i pilule za spavanje, pošto izazivaju zavisnost, a i nuspojave poput pospanosti i dezorijentacije. Kako biste imali kvalitetniji san bavite se fizičkom aktivnošću, izbegavajte dnevno dremanje,  provetrite prostoriju za spavanje i izbegavajte pre spavanja hranu, alkohol i kofein.

  1. Pronađite hobi!

Hobi je lek za dušu i odmor za mozak. Psihoterapeuti preporučuju da  je pronalaženje pravog hobija jedna od najboljih terapija; aktivnost koja će vas razonoditi, pomoći da izrazite energiju, kreativnost ili talenat, će Vam svakako na kraju pričiniti neizmerno zadovoljstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here