Naslovna Srem Savetovanje za predstavnike seosko-turističkih domaćinstava

Savetovanje za predstavnike seosko-turističkih domaćinstava

Foto: sirmiuminfo

Sremska Mitrovica – Danas je održano savetovanje za predstavnike seosko-turističkih domaćinstava i domaće radinosti koji se kategorišu od strane lokalne samouprave, u Gradskoj kući, o izmenama Zakona u turizmu i ugostiteljstvu.

Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Sremske Mitrovice na sastanku je rekao da je ova Agnecija i prethodnih godina u saradnji sa ostalim lokalnim resornim institucijama radila na unapređenju seoskog turizma, da su organizovali edukacije različitog karaktera, edukacije o registraciji ovih subjekata, o kategorizaciji objekata u kojima oni obavljaju svoju delatnost i o izvorima finansiranja.

„Prirodne i društvene karakteristike našeg okruženja kao i promene navika savremenog turiste, pribegavanje sve češćim, a kraćim odmorima i putovanjima, najvažniji su faktor koji ide u prilog svim onim licima koja žele da se bave seoskim turizmom. Seoski turizam, ruralni turizam, turizam na seoskom turističkom domaćinstvu zauzeli su važni značajno mesto u turističkom sektoru jer pre svega doprinosi se poboljšanju unapređenju ekonomske situacije i stanja seoskih domaćinstava, doprinosi se očuvanju promovisanju duhovnih, materijalnih vrednosti, očuvanju životne sredine kod nas, u našem konkretnom slučaju i afirmaciji Srema, Sremske Mitrovice kao značenje turističke destinacije. Otvaraju se nova radna mesta u mogućnosti za samozapošljavanje i zapošljavanje i to su sve naravno i dodatni izvori novi izvori prihoda. stoga i napori lokalne samouprave treba da budu usmerene ka unapređenju ove atraktivne oblasti privređivanja,” rekao je Samardžić.

Dodao je da su postavljali turističku signalizaciju, izarađivali web-stranice organizovali studijska putovanja, izradili su i rečnik na engleskom jeziku koji je namenjen upravo subjektima koji se bave seoskim turizmom. Ponovo su ih okupili i ove godine da im predstave nove izvore finansiranja, koji se očekuju u narednom periodu, a isto tako i da čuju od njih koji su to problemi s kojima se oni sada suočavaju nakon izmena Zakona o ugostiteljstvu, posebno u delu izmene obračuna poreza i boravišnih taksi.

Ukazali su im i na neke nove mogućnosti poslovanja, pre svega na mogućnost direktne naplate svojih usluga bez posrednika kao što je do sad bila praksa i uopšte da im pruže pomoć i podršku u ispunjavanju zahteva koje predstavlja tržište.

Kako je rekla Dragana Marelj, predsednik Komisije za kategorizaciju domaćinstava: „Naša Gradska uprava za kulturu radi kao organ kojem je posao kategorizacije seosko-turističkih domaćinstava i domaće radinosti na prostoru Sremska Mitrovica poveren od strane Ministarstva turizma. Mi imamo 12 seosko-turističkih domaćinstava i dve domaće radinosti. Kategorizacija se sprovodi tako što oni faktički podnesu zahteve moraju da zadovolje neki minimalne uslove i dobiju rešenja koja traju tri godine. Mi smo jedna od retkih lokalnih samouprava koja u sastavu komisije izlazi na teren i kategoriše objekte ima inspektore, to ni jedan grad nema. Pošto smo po vokaciji Grad koji ima i treba da živi od turizma shvatili smo da je to veoma važno i kod nas u komisiji su dva turizmologa i sanitarni inspektor, građevinski inspektor i saobraćajni inspektor. Najveća tema je boravišna taksa za koju ćemo mi kao lokalna samouprava davati i rešenja i koju oni više neće predstavljati na računima pojedinačno nego će je plaćati na godišnjem nivou. Mi smo Grad koji je nekategorisan tako da je kod nas cena ležaja 1000 RSD i oni će po ležaju plaćati boravišne takse. U obavezi su da pored poreza na imovinu plaćaju i ovaj porez, bilo je dosta sive ekonomije u ovoj oblasti i došlo je pravo vreme da se neke stvari promene, upravo ovim Zakon o ugostiteljstvu. Oni će takođe plaćati poreze po nekim standardima kojih ima više, bitno je da mi je predupredimo neke greške koje mogu da naprave. Mi smo čak razgovarali i sa Pokrajinskim sekretarijatom za turizam i dali im predlog da napravimo sastanak sa turističkom inspekcijom kako ne bi dolazilo do grešaka, mislim da će u narednom periodu Vlada pokrajine izaći sa edukacijama koje će se nastaviti.”

Vlasinici turističkih domaćinstava od ove Komisije dobijaju sve podatke o tome kako na pravilan način da razvijaju sve svoje objekte i prateću infrastrukturu. Cilj ovog sastanka bio je, pre svega da im se pomogne upravo u delu koji se odnosi na izmene Zakona o ugostiteljstvu.

Ana Davidović, vlasnik seoskog turističkog domaćinstva Vila Davidović rekla je o današenjm sastanku: „Sastanak je od velikog značaja, možete i da pretpostavite, obzirom da je do izmene u Zakonu došlo, a važe već od 1. jula, da je sve to jako šturo objašnjeno i sam Zakon je tako koncipiran da mora da se tumači. Tako da su ovakvi sastanci vrlo dragoceni i da su ovakvi susreti veoma dobri. Ovim izmenama došlo je do pojednostavljivanja stvari, sada će se boravišna taksa plaćati paušalno i unapred će se odrediti cifra koje potrebno svako od domaćinstava da plati na osnovu broja ležajeva tako da nam to mnogo olakšava stvar.

IZVORsirmiuminfo
Prethodna vest„Sirmium kup” u raketnom modelarstvu po 16. put u našem gradu
Sledeća vest„Drevno i dnevno slovo” promocija knjige

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here