Naslovna Magazin Savršen kolač za prazničnu trpezu – ovim slatkišem ćete oduševiti sve goste!

Savršen kolač za prazničnu trpezu – ovim slatkišem ćete oduševiti sve goste!

PODELI
Foto: BalkanTrip

Sremski Karlovci, živopisni gradić ušuškan na obroncima Fruške gore poznat je po istorijskom i kulturnom značaju, po kultnom filmu “Lajanje na zvezde”, ali i po čuvenom kolaču kuglofu.

Stiže nam vreme slavlja i svi razmišljamo o prazničnom jelovniku zato smo rešili da vam malo olakšamo koncipiranje trpeze i otkrijemo recept za ovu predivnu poslasticu. Upravo zato, emisija televizije Balkan Trip “Zlatne ruke” uputila se u Sremske Karlovce, ni manje ni više nego u Muzej kolača i kuglofa. U ovom ljupkom abijentu dočekala ih je Katica Biber Šnur, pravi kuglof ekspert.

“Najvažniji alat je modla. One mogu biti od različitih materijala, ali su prvobitno bile od keramike. Sve su istog oblika kako bi se ovo testo lakše ispeklo”, rekla je pre nego što se bacila na pravljenje ukusnog
testa.

Ekipu je interesovalo koji je precizan recept za svaki pravi kuglof.

“Za svaki kuglof je isto: jaja, neka masoća, margarin ili maslac, šećer, prženi orasi, kakao, prašak za pecivo, cimet i naravno brašno. A ubacićemo i jednu čašu bermeta”, pojasnila je.

Upravo bermet je tajni začin koji daje pravu notu karlovačkom kuglofu. Katica je ispričala da se ovo aromatizovano autentično vino ovog grada na interesantan način zadesilo u receptu.

“Na prvom Festivalu kuglofa jedna koleginica je htela da trgne žiri”, kazala je Katica.

Čini se da je postigla pravi efekat kod žirija jer se od preko 4000 recepata, koji postoje za kuglof, baš ovaj najviše traži. Ovaj festival održava se svakog poslednjeg vikenda u junu pod simpatičnim sloganom: “Nikom nije lepše neg je nam’, mi se družimo, a testo raste li raste”.

Zato, da bi i vama bilo ovako lepo, uputite se u prilog ispod i počastite najmilije za praznike pravim karlovačkim kuglofom. Naravno, čaša bermeta uz parče kolača nije na odmet.

Ako ste u potrazi za još ovakvih delicija uputite se na kanal televizije Balkan Trip, kao i na ostale kanale Telekomove kablovske mreže.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here