Naslovna Dogadjaj Sećanje na 30.000 nastradalih srpskih mladića: Sremski marš i ove godine podseća...

Sećanje na 30.000 nastradalih srpskih mladića: Sremski marš i ove godine podseća na veliki zločin

PODELI
Foto: srbija danas

Manifestacija Sremski marš, čiji je cilj oživljavanje sećanja na stradanje srpske mladosti na Sremskom frontu, biće održana 12. aprila treći put zaredom.

Tura je duga 14 kilometara. Marš će početi od Hrama Svetog oca Nikolaja u Šidu, a završiće se na Spomen obeležju Sremski front, gde se nalazi Hram Svetog Stefana Štiljanovića, koji je podignut 2004. godine, u spomen mladićima starim između 16 i 18 godina, koji su poginuli boreći se protiv fašizma. Tamo će biti održani liturgija i parastos.

– Već treći put zaredom okupljamo omladinu iz cele Srbije, a i šire. Ove godine očekujemo mlade i iz Crne Gore – rekao je jedan od organizatora Srđan Simanović.

Sremski marš je manifestacija posvećena mladićima koji su poginuli tokom završnih operacija za oslobađanje Jugoslavije 1944-1945 na Sremskom frontu. Cilj je bio probijanje devet linija odbrane od Zemuna do Vukovara koju su oformile nemačke i ustaške jedinice krajem Drugog Svetskog rata, jer je namera Vermahta bila da se preko Jugoslavije iz Grčke izvuku jedinice iz “Trupe E” prema Minhenu.

– Te godine poginulo je više od 30.000 naših mladića i oko hiljadu Rusa – rekao je Simanović.

Vrhovni štab NOVJ doneo je prethodno odluku da se mladost Šumadije, Podrinja, Dragačeva i Pomoravlja mobiliše i pošalje na neprijateljske topove i to bez ratnog iskustva.

Time je napravljen veliki zločin o kome se decenijama ćutalo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here