Naslovna Dogadjaj Šekspir festival od 27. juna do 3. jula u Čortanovcima

Šekspir festival od 27. juna do 3. jula u Čortanovcima

PODELI
Foto: Šekspir festival

Premijera performansa „Moj Šekspir” prema konceptu Nikite Milivojevića, bajkovita „Bura” Irine Bruk, ćerke slavnog Pitera Bruka, „Bogojavljenska noć” s glumcem i muzičarem Džordžom Megvajerom, samo je deo 6. Šekspir festivala, koji će biti održan od 27. juna do 3. jula u Čortanovcima i Novom Sadu.

Gakovići sve tri vere okupljaju se već 10 godina u Rumi!

Festival će u Srpskom narodnom pozoroštu, kako je u “Vili Stanković” u Čortanovcima najavio direktor i idejni tvorac manifestacije Nikita Milivojević, otvoriti predstava „Ričard Treći” Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba, u režiji Aleksandra Popovskog, u kome glavnu ulogu tumači, kako je istakao, „nesvakidašnji Ozren Grabarić”.

Druge večeri, 28. juna, u “Vili Stanković” biće premijera performansa „Moj Šekspir”, svojevrsni interaktivni tok šou u kome će o svom iskustvu igranja Šekspirovih komada i svoje omiljene monologe govoriti Vojislav Brajović, Svetlana Ceca Bojković, Svetozar Cvetković, Zijah Sokolović, Vojin Ćetković, Nebojša Dugalić, Igor Đorđević, Milena Zupančić i Ozren Grabarić.

Dvadest MILIONA za nove bunare – Inđija

– Dva moja razgovora su bila ključna za ideju za ovaj performans, prvi s Miodragom Krivokapićem, koji je igrao u 15 Šekspirovih predstava i koji kaže da je posle Šekspira sve drugo u pozorištu jednostavno, a drugi sa Cecom Bojković, koja mi je jednom rekla kako će i posle toliko uloga i nagrada otići u penziju a da nije igrala u Šekspirovom komadu. – ispričao je Milivojević.

On je dodao da će publika iz iskustva priznatih glumaca čuti zašto jedna glumačka biografija nije potpuna bez uloge u Šekspirovom komadu i zašto su njegova dela najteži zadatak u pozorištu.

Gošća 6. Šekspir festivala biće ćerka čuvenog Pitera Bruka, Irina Bruk, koja će u Čortanovce doći sa svojom trupom sa kojom radi u Nacionalnom teatru u Nici i s predstavom „Bura”, koja u sebi ima, prema rečima Milivojevića, „nešto felinijevsko”.

Policija u Sremskoj Mitrovici otkrila 15 pijanih vozača

Publika, koje je iz godine u godinu sve više u Čortanovcima, imaće priliku da pogleda i kako je dobitnik prestižne britanske nagrade „Olivije” Džordž Megvajer izneo „Bogojavljensku noć” u produkciji „Bridž haus teatra SE20″ iz Londona.

U okviru pratećeg programa biće postavljena izložba „Šekspirova pozornica Joce Savića” i organizovana tribina posvećena ovom nadarenom srpskom glumcu i reditelju, koji je na nemačkoj pozorišnoj sceni ustanovio novi princip igranja Šekspira i bio ispred svog vremena, a do danas ostao nepoznat u domovini.

„Mitrovica grad bez neplivača”

Milivojević će održati master klas „Šekspir za početnike”, a festival će zatvoriti projekcija filma „Sve je istina” Keneta Brane u Kulturnom centru Novog Sada.

Šekspir festival, koji je ove godine poneo etiketu Evropske mreže festivala, osmišljen je kako bi negovao dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca i oživeo “Vilu Stanković”, koja je zatvorena za javnost.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević istakla je da je Šekspir festival evropski i svetski pozicioniran, a predsednik opštine Inđija Vladimir Gak je obećao od sledeće godine veću finansijsku pomoć pošto „Inđija u vreme festivala postaje kulturna prestonica”.

Uspešan završetak takmičarske sezone za Karate klub „Srem”

Direktorka Sektora za marketing i korporativne komunikacije UNIQA osiguranja Sonja Marić je naglasila da im je čast da budu uz Šekspir festival od njegovog nastanka i da ne postoji pitanje „Biti il’ ne biti”, jer „biti na Šekspir festivalu je uvek prava odluka”.

Pokrajina je ove godine za festival izdvojila dva miliona dinara, Ministarstvo kulture i informisanja i grad Novi Sad po jedan milion, a opština Inđija četiri miliona dinara.

Ulaznice za predstave koštaju 700 i 900 dinara i za zainteresovane biće organizovan prevoz iz Beograda i Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here