Naslovna Vojvodina Seoske kuće za 13 porodica u Vrbasu

Seoske kuće za 13 porodica u Vrbasu

PODELI
Foto: Opština Vrbas

VRBAS – Seoske kuće sa okućnicom vredne 17 miliona dinara dobiće 13 izbegličkih porodica u Vrbasu. Kuće se dodeljuju u okviru Regionalnog stambenog programa koji se realizuje uz podršku Evropske Unije.

U naredne dve nedelje očekujemo potpisivanje ugovora sa korisnicima. U toku su još dva programa, podele ogrevnog drveta i finansijske pomoći izbegličkim porodicama i materijalno ugroženim porodicama, kao i gradnja 14 stanova za izbegla lica – kaže članica opštinskog veća za socijalna pitanja i izbegla i raseljena lica Danijela Ilić.

Ona naglašava da Vrbas spada među lidere u regionu kada je u pitanju rešavanje izbegličkog pitanja.

– Do sada smo samo kroz Regionalni stambeni program zbrinuli 69 porodica, dodelom 29 kuća, 26 paketa građevinskog materijala i 14 stanova. Opština Vrbas je sa pripremljenim projektima učestvovala na svakom konkursu kako bismo obezbedili krov nad glavom, kao glavno životno pitanje za sva izbegla lica, ali i sve druge vrste podrške. Opština Vrbas u okviru svog buyeta obezbeđuje podršku i pomoć za materijalno ugrožene porodice – kaže Danijela Ilić.

Izbeglice su kuće dobile na konkursu koji je okončan sredinom leta, a ključeve i ugovore će dobiti do sredine januara.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske koji ima za cilj da trajno stambeno zbrine najugroženije izbegličke porodice iz ove četiri zemlje.

Programom u Republici Srbiji rukovodi Komesarijat za izbeglice i migracije. Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru je implement partner Programa.

Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here