Naslovna Kultura Šest decenija razvoja fizičkog vaspitanja u Kikindi u knjizi “Na izvoru fizičke...

Šest decenija razvoja fizičkog vaspitanja u Kikindi u knjizi “Na izvoru fizičke kulture”

PODELI
Foto: rtv.rs

KIKINDA – Knjiga “Na izvoru fizičke kulture” Bogoljuba Čikića predstavlja šest decenija razvoja fizičkog vaspitanja u školama u Kikindi. Autor je prikazao koliko je bilo teško da fizička kultura dobije na značaju u obrazovnom sistemu, ali i šta je nekada značilo biti sportista u sredini koja se razvijala.

U amfiteartru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi predstavljena je knjiga “Na izvoru fizičke kulture” Bogoljuba Čikića. Profesor fizičkog vaspitanja u penziji pisao je delo gotovo deceniju, gde je obuhvatio šezdesetogodišnji razvoj svog školskog predmeta u Kikindi.

Bilo je jako mukotrpno, ali to je bila mladost i sve se lako izdržavalo. To je period izgradnje zemlje posle oslobođenja, od 1944. godine, do 2004. godine, kaže Čikić.

Kroz tekstove i fotografije, prikazane su sve najvažnije nastavne i vannastavne aktivnosti, koje su obeležile šest decenija fizičkog vaspitanja u Kikindi. Delo svedoči i o razvoju sportskog duha u maloj sredini.

To je bilo osnovno: biti snažan i biti radan, da bi mogao da braniš svoju zemlju i da bi mogao da je izgrađuješ. To je bilo osnovno, dodaje autor.

Podršku izdavanju knjige dali su i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Društvo pedagoga fizičke kulture Srbije.

Iako govori o istoriji fizičke kulture u Kikindi, delo je svojevrsni i prikaz samog društvenog razvoja, kaže pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević.

– Govori da je fizička kultura u Kikindi bila masovna, humana i vrlo dinamična. Nije govorila o socijalnim razlikama, nego o masovnosti, gde su svi mogli da nađu sebe u sistemu fizičke kulture, izjavio je Milošević.

Knjiga Bogoljuba Čikića predstavlja važno delo, a posebno je značajno svima koji se bave školskim sportom, naglašava predsednica Društva pedagoga fizičke kulture Srbije Verica Đukić.

Mogu da kažem da je ovo jako značajno štivo, koje je sačuvalo od zaborava ono što se dešavalo u sportu i fizičkoj kulturi u Kikindi, zaključila je Verica Đukić.

Knjiga “Na izvoru fizičke kulture” ima 500 strana i više od 1.000 fotografija. U njoj su sačuvani ljudi i događaji, kao i sve što je fizičku kulturu u Kikindi podiglo na viši nivo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here