Naslovna Magazin Zdravlje Šest najvećih faktora koji dovode do promena na koži

Šest najvećih faktora koji dovode do promena na koži

PODELI
Foto: iStock/primipil

Razumevanje prirode naših problema koji se javljaju na koži je početak iskorenjivanja sve veće pretnje. Ali šta tačno uzrokuje razne kožne probleme koji nas muče?

Smatra se da je odgovor interakcija između naših gena i životne sredine.

Određene ljude muče problemi sa kožom više od drugih, samo zbog nasleđenih gena, ali takođe je važna uloga koju igra životno okruženje. Genetska sklonost ne mora nužno dovesti do manifestacije.

Naš način života uzrokuje ne samo pojavu problema sa kožom, već i njihov stepen.

Važan je odnos životne sredine i naših gena. Uprkos genetskoj predispoziciji, moguće je upravljati stanjem kože – ako smo svesni različitih faktora životne sredine koji mogu uticati na nas. Evo šest najvećih uzročnika problema sa kožom:

1. Stres

Stres se fizički može manifestovati kao kožni problem. U stvari, to je jedan od glavnih razloga lošeg stanja kože, zbog čega se lekari ponekad ponašaju više kao savetnici. Studije su pokazale da je nečije emocionalno blagostanje važno za zdravlje kože.

2. Ishrana

Zarad zavidnog stanja kože, treba izbegavati morske plodove, kafu, čaj, hladne napitke ili hranu koja je sirova, začinjena ili pržena.

3. Klima

Hladna, suva klima izaziva pojavu ekcema, dok topla, vlažna klima pogoršava akne – to je uobičajeno verovanje. Nije uvek tako. Iako se slučajevi razlikuju, smatra se da promena klime obično dovodi do promene – dobre ili loše – u hroničnom stanju kože.

4. Okruženje

Vaše okruženje može pogoršati ili čak izazvati pojavu problema sa kožom. Savetuje se da ne budemo okruženi prašinom i prljavštinom.

5. Proizvodi za negu kože

Nepravilna nega kože može pogoršati bilo koji tip ili stanje kože, naročito one sa osetljivom kožom. Kada se koriste nepravilno, proizvodi za negu kože mogu doneti više štete nego koristi. Ovo uključuje upotrebu sapuna, hidratantnih ili komercijalnih proizvoda koji sadrže sastojke koji su potencijalni alergeni za vas.

6. Izloženost suncu

Izlaganje suncu je jedna od najštetnijih stvari koje možemo učiniti našoj koži. Ako možemo da izbegnemo sunce, izbegavamo mnogo problema: pigmentaciju kože, verovatnoća oboljenja od raka je mnogo manja, a naša koža neće znatno brže stariti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here