Naslovna Magazin Zdravlje Sezona čaja: Tri vrste čaja koje treba uvrstiti u svakodnevicu

Sezona čaja: Tri vrste čaja koje treba uvrstiti u svakodnevicu

PODELI
Foto: Edible Communities

Svet čaja je ogroman i postoji šansa da postoji baš neki za vas, bez obzira na vaš ukus, raspoloženje i zdravstvene ciljeve.

ZELENI ČAJ

Jedna od najpopularnijih vrsta čajeva je svakako zeleni čaj, sa jednim od najviših nivoa antioksidanata, koji dovodi do poboljšanja kvaliteta kože i izgleda. Neki od benefita ispijanja ovog čaja su i stabilizacija šećera u krvi, smanjivanje rizika od srčanih bolesti, kao i poboljšanje funkcija mozga.

EARL GREY

Ovaj crni čaj čaj je napravljen od ulja bergamota, koje se najčešće proizvodi u Italiji. Earl grey čaj je najbolji da se konzumira tokom posta, jer promoviše autofagiju, proces u kojem telo uklanja sve stare ili oštećenje ćelije kako bi stvorilo zdrave. Smatra se da se ovi mehanizmi poboljšavaju tokom posta. Autofagija štiti telo od ranjivosti ukljanjanjem oštećenih ćelija, koje su podložnije “invaziji” virusa i bakterija. Pojačavanjem regeneracije ćelija takođe se mišići, zglobovi i kosti mogu održavati jakim i zdravim.

ČAJ OD ĐUMBIRA 

Kada vam treba predah od kofeina, čaj od đumbira je pravi izbor. Đumbir ima brojne prednosti, a posebno sposobnost da umiri i podržava probavni sistem i pomaže u smanjenju upala.

Kako napraviti domaći čaj od đumbira?

Za jednu šolju ovog čaja potrebno vam je:

  • 1 ili 2 kriške korena đumbira;
  • 1 šolja ključale vode;
  • med (opciono).

Stavite kriške đumbira u direktno u šolju. Dodajte ključalu vodu i ostavite da odstoji između 5 i 10 minuta. Po želji, dodajte med.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here