Naslovna Srem Šid Šid gradi stanove za izbegle i raseljene

Šid gradi stanove za izbegle i raseljene

PODELI

U šidskom naselju Istok, biće sagradjena zgrada čiji stanovi će biti namenjeni izbeglim i raseljenim porodicama iz Hrvatske i sa Kosova i Metohije istakao je Nebojša Ilić, poverenik za izbeglice i migrante u Opštini Šid.

 “Zbog svog geografskog položaja ali i zbog rodbinskih odnosa Šid je bio adresa stanovanja za velik broj izbeglih i raseljenih lica. Vlada Republike Srbije preko Komesarijata za izbeglice i migrante u saradnji sa Opštinom Šid danas sprovodi niz povoljnih projekata za stambeno zbrinjavanje izbeglih i interno raseljenih lica. Naša opština se trenutno nalazi pred rešavanjem većeg broja stambenih problema za izbegla lica. Upravo je ovih dana objavljen konkurs od stane jedinice za upravljanje projektima za izbor izvođača radova na izgradnji stambene zgrade za smeštaj 10 porodica”

Zgrada u naselju Istok imaće stanove različite kvadrature, od jednosobnih do trosobnih, prizemlje, prvu etažu i potkrovlje. Gradi se za poznate stanare – izbeglice koji su davno konkurisali i dobili željene stanove na papiru, a uskoro će ih dobiti  u praksi.

-Kako navode “Izgradnja treba da počne ove godine, a očekuje se završetak radova u drugoj polovini 2018. godine. Pored ovog, Komesarijat je odobrio projekat kupovine 20 seoskih kuća za isto toliko izbeglih porodica. Potpisivanje ugovora sa korisnicima ovih kuća obaviće predsednik opštine Šid Predrag Vuković u narednih mesec – dva. Pored tih 20 kuća koje su prošle konkurs preostalo je devet porodica ispod crte, i oni ulaze u novi ciklus nabavke kuća odmah početkom iduće godine”

Seoske kuće sa okućnicom izbegličkim porodicama

U prva četiri meseca osam porodica izbeglih i raseljenih lica dobiće građevinske pakete u ukupnoj vrednosti od 11 miliona dinara namenjenih za renoviranje postojećih objekata u kupljenim kućama. U toku je javna nabavke za izbor snabdevača tih paketa. Pored čestih paketa pomoći za izbegla i raseljena lica naredne godine će veći broj izbeglih porodica napokon dobiti sigurnost življenja na ovim prostorima, jer će se rešiti njihov stambeni problem.

– “Opština Šid je u ovim iznetim projektima partner državi i Komesarijatu – kaže Nebojša Ilić. – Trudimo se da pored velikih problema sa kojima se svakodnevno susrećemo pokažemo visok stepen odgovornosti prema našim građanima, a posebno onima koji su od 90-ih godina prošlog veka proterani sa svojih ognjišta, a svoje novo stanište pronašli na našoj teritoriji.” istakao je Nebojša Ilić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here