Naslovna Srem Šid Šid: Mali migranti u školi

Šid: Mali migranti u školi

PODELI

U pojedinim naseljima šidske opštine bilo je nekoliko okupljanja građana koji su što iz roditeljske brige, što zbog neinformisanosti izražavali bojazan zbog uključivanja dece migranata u nastavu u školama. Bilo je i političkih neodgovornih koji su zloupotrebili roditeljsku zabrinutost.

Strasti su uglavnom smirene, ali postoji jedna grupa građana u Adaševcima, koja i dalje smatra da je nepotrebno uključivati decu migrante u zajednička mešovita odeljenja po školama, i da bi bilo dobro da se ta deca odvojeno obrazuju. Međutim, kako vreme prolazi, pokazuje se sve jasnije, opravdanost uključivanja dece migranata u nastavu“, rekao je za Dnevnik Nebojša Ilić, poverenik za izbeglice i migrante opštine Šid.

Dnevnik

Iz prihvatnog centra „Adaševci” deca migranata raspoređena su na nastavu u školama u Moroviću, Adaševcima i Vašici, dok iz prihvatnog centra „Principovac” na nastavu krenuli u područnim odeljenjima OŠ „Sremski front” u Sotu i Bikić Dolu, kao i OŠ „Branko Radičević” u Šidu.

Deca iz Šida i okoline zajedno sa učiteljima posetili su svoje nove male drugare u prihvatnom centru „Principovac”, gde su po rečima odgovornih iz prihvatnih centara zajedno proveli van škole jedan izuzetan dan.

Foto: V. Danilović

Ukupno 95-oro dece migranata ukljućeno je u školu, starosti od sedam do 14 godina, za koje su roditelji ili staratelji iz prihvatnih centara dali saglasnost da idu u školu.

„Uključenje dece migranata iz prihvatnih centara u osnovne škole opštine Šid je projekat Vlade Srbije, odnosno Ministarstva prosvete, po preuzetim i potpisanim međunarodnim dokumentima, vezanim za migrantsku krizu“, rekao je Ilić.

Dodao je, da je UNICEF u saradnji sa Ministarstvom prosvete tokom leta napravio niz aktivnosti preko Školske uprave, kao i Komesarijat za izbeglice i migrante, kako bi škole i zaposleni u njima što spremnije dočekali početak uključenja dece u nastavu.

Sva deca su u Domu zdravlja Šid pre uključenja u škole prošla kroz sistematski pregled, po istim standardima kao i naša deca, da bi dobila potrebno uverenje za upis u školu. Za potrebe pratilaca dece od momenta napuštanja prihvatnog centra, prevoza i boravka u školi, kao i povratka dece u centre, Komesarijat je angažovao stručne saradnike iz organizacije „SOS Republike Srbije”.

Zbog blizine granice sa Hrvatskom na području šidske opštine van prihvatnih centara boravi popriličan broj migranata. Oni ne žele da uđu u sistem prihvatnih centara, nego smeštaj traže gde se zateknu, čekajući priliku da se prebace preko granice.

„Boraveći na našoj teritoriji oni nanose štete građanima i njihovoj imovini, ulaze u bivše fabrike i preduzeća. U saradnji sa policijom i inspekcijama činimo sve što možemo, kako bi zaštitili naše građene i njihovu imovinu. Nažalost, ne uspevamo uvek u tome“, kaže Ilić i apeluje na sve građane, posebno Adaševaca, Vašica i Batrovaca, da obaveste policiju i sami ne preduzimaju nikakve radnje.

Opština Šid ima Komisiju koja prikuplja sve odštetne zahteve građana i preduzeća. To je pravo mesto da se javi svako ko je ima štetu od migranata.

„Ti saradnici se već od ranije nalaze u prihvatnim centrima i rade sa decom. Važno je napomenuti da pored njih veliku ulogu u pripremi dece u centrima imaju i saradnici iz Centra za socijalni rad Šid, Crvenog krsta i NVO Centar za razvoj Srema i Šida. Po rečima odgovornih iz spomenutih škola danas sve protiče u najboljem redu. Deca vrlo brzo ostvaruju prijateljske veze. Deca migranti pokazuju veliku zainteresovanost da nauče srpski jezik, jer od toga zavisi i razumevanje gradiva drugih predmeta“, potvrđuje Ilić.

Čelni ljudi šidske opštine, na čelu sa predsednikom Predragom Vukovićem, nastoje da logistički pomognu tamo gde se od opštine očekuje pomoć.

„Pošto su objekti škola u Sotu i Bikić Dolu u lošem stanju, nastojali smo da preko Komesarijata i humanitarnih organizacija, kroz mini-projekte obezbedimo donacije i pomoć potrebnu za sanaciju i podizanje standarda za normalan boravak dece u tim školama. U toku je projekat koji uz pomoć novosadske Eho organizacije treba u što skorije vreme da reši pomenute probleme“, dodaje Nebojša Ilić.

Tako se, zahvaljujući prihvatu dece migranata, praktično rešavaju neki stari problemi ovim seoskim školama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here