Naslovna Dogadjaj Šid: Migranti u prihvatnom centru čekaju rešenje statusa

Šid: Migranti u prihvatnom centru čekaju rešenje statusa

PODELI
Foto: RTV

Prihvatni centar kod železničke stanice u Šidu konstantno broji oko 180 lica. U njemu su smeštene porodice migranata koje čekaju na rešavanje pitanja njihovog daljeg kretanja ka Evropi. Za sada potreba za funkcionisanjem centra postoji i kao takav nastavlja sa radom.

Ruski emigranti i njihovi potomci u Sremu

Osamdeset posto populacije u prihvatnom centru kod železničke stanice u Šidu čine Iranci dok je ostatak porodica iz Avganistana i Sirije.

Smešteni su u Srbiji u proseku 7 do 8 meseci i čekaju na rešenje svog statusa. Kako kažu zadovoljni su smeštajem i brigom koju dobijaju.

(FOTO) Migranti preživeli nekoliko sati u hladnjači na -22 stepena

– U Šidu je dobro, zadovoljna sam uslovima dobro mi je kao i mojoj porodici. Dok čekamo nastavak puta mi smo zbrinuti. – kaže migrantkinja Sahan Nuraj iz Irana.

– Od kako je ponovo aktiviran u centru kod stanice konstantno je smešteno oko 180 lica. Porodice čine kompletnu populaciju, a veliki je procenat dece koja su obuhvaćena školskim programom. – navodi Vladimir Šulović, šef smene Prihvatni centar Šid.

Vučić u Šidu: Dovodimo najmanje jednog investitora

Za sada nema naznaka da bi prihvatni centar kod železničke stanice mogao biti zatvoren.

Nezvanično, centar nastavlja sa radom dok potrebe budu postojale za njegovo angažovanje.

Prema podacima komesarijata na području opštine Šid trenutno je stacionirano oko 1.200 migranata po prihvatnim centrima dok je prema slobodnim procenama na otvorenom oko stotinak lica.

Do kraja godine stanovi za izbeglice u Staroj Pazovi i Golubincima

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here