Naslovna Magazin Zdravlje Šid: Muzej poznatog slikara pretvoren u punkt za vakcinaciju

Šid: Muzej poznatog slikara pretvoren u punkt za vakcinaciju

PODELI

Muzej naivne umetnosti “Ilijanum” u Šidu i legat svetski priznatog slikara Ilije Bašičevića Bosilja određen je kao prostor za vakcinaciju meštana protiv korone odlukom Štaba za vanredne situacije u toj opštini, što su stručnjaci iz oblasti istorije umetnosti ocenili kao “krajnje neprimerenu i nerazumnu odluku”.

Muzej “Ilijanum” će do daljeg biti zatvoren za posetioce, a opštinske vlasti nisu želele da komentarišu tu odluku.

Direktorka muzeja Ljubinka Pantić kazala je za Vojvođanski istraživačko-analitički cetar (VOICE) da struka nije zadovoljna tom odlukom, ali da komentar treba da da opština, koja je finansijer i osnivač muzeja.

“Ja nisam prava adresa za analiziranje razloga ove odluke. Donosioci ove odluke bi mogli da vam pomognu. Mi smo samo dobili dopis da će u narednom periodu muzej biti prostor za imunizaciju. Do kada će to trajati – ne znamo. Sa stanovišta struke nismo zadovoljni ovakvim rešenjem, ali odluku je donela opštinska vlast”, kazala je Ljubinka Pantić.

Istoričar umetnosti i kustos Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Vladimir Mitrović ocenio je da je odluka o vakcinaciji u muzeju nerazumna.

“Mada razumem sve probleme i nepogode koje je doneo kovid, kao i potrebu za opsežnom vakcinacijom stanovništva, smatram krajnje neprimerenom i nerazumnom odlukom da se jedna muzejska institucija koristi za vakcinaciju”, naveo Mitrović.

Dodao je i da je to još jedan pokazatelj odnosa vlasti prema kulturi.

“Sve se to uklapa u bahatost lokalnih vlasti prema institucijama kulture kao i njihovo razumevanje čemu one služe i šta predstavljaju za širu društvenu zajednicu”, ocenio je Mitrović.

Muzej “Ilijanum” je otvoren 1970. godine upravo na inicijativu slikara Ilije Bašičevića, a u dogovoru sa tadašnjim opštinskim vlastima.

Umetnički fond muzeja čini više od 300 slika, a najveći broj njih su dela samog darodavca.

Ilija Bašičević Bosilj stvarao je tokom prošlog veka i bio je poznat kao slikar “marginalne umetnosti” – pojam kojim se označavaju umetnička dela nastala u krugovima društvene margine i van zvaničnih umetničkih institucija.

Bio je svetski poznat umetnik i izlagao je svoja dela u zapadnoj Evropi, Japanu, Severnoj i Južnoj Americi. Svetski umetnički časopisi svrstavaju ga u klasike “marginalne umetnosti”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here