Naslovna Dogadjaj Šiđani obeležili Dan oslobođenja

Šiđani obeležili Dan oslobođenja

Foto: dnevnik

ŠID: Svečanosti u znak sećanja na 6. decembar 1944. godine, dan kada je oslobođen Šid u Drugom svetskom ratu, započele su polaganjem venaca na Spomenik palim borcima, lociran na pravoslavnom groblju i pomenom stradalima, žrtvama fašizma u Šidu i okolini.

Kako je ustaljeno, održana je sinoć svečana sednica Skupštine opštine u Sali Kulturno obrazovnog centra, i u prisustvu brojnih gostiju uručene su Šestodecembarske nagrade, najviša opštinska priznanja. Ovogodišnji laureat je pesnik i književnik Slobodan Cvjetković, a plakete su pripale niškoj firmi „Integrali inženjering” koja obavlja asfaltiranje šidskih ulica i Sekretarijatu za omladinu i sport.

Kako je sloboda stigla u Šid pre 75 godina zabeležio je šidski istoričar, direktor ovdašnje Gimnazije i veliki pedagog Sima Tomović u svojoj monografiji Šida. Prva proleterska brigada i 11 Udarna divizija stigle su 5. decembra 1944. godine pred sam Šid. Gonile su fašiste od Beograda i u prepodnevnim satima 6. decembra, neprijatelji su napustili Šid, povlačeći se prema Tovarniku, a u poslepodnevnim satima Šid je bio avetinjski grad tišine. Tu tišinu razbile su granate ruskih kaćuša koje su gruvale iz pravca Gibarca, a sat kasnije ušle su u grad i partizanske jedinice, kojima je oduševljeni narod klicao.

. Šid je slavio što se konačno završio taj mučenički period ustaške okupacije i progona Srba, Jevreja i Roma iz Šida. Međutim, to nije bio kraj stradanja, jer 17. januara 1945. godine neprijatelj je sa svojim jedinicama ponovo ušao u Šid, u nameri da povrati kontrolu nad tim područjem i Sremskom Mitrovicom. Došlo je do ogorčene borbe prsa u prsa, nakon koje je formirana druga borbena linija koja se prostirala od Adaševaca preko Šida, Berkasova, Bapske i Šarengrada sve do Dunava. Druga okupacija Šida trajala je samo tri dana, a narod ovog kraja nije zaboravio žrtve fašističkih zločina.

IZVORdnevnik
Prethodna vestReciklažni maraton u nedelju na Sunčanom keju
Sledeća vestSedmom uzastopnom pobedom Odbojkašice Srema se učvrstile na vrhu tabele

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here