Naslovna Srem Šid Šidska obilaznica imaće četiri kružna toka

Šidska obilaznica imaće četiri kružna toka

PODELI

ŠID: Početak gradnje šidske obilaznice, duge sedam kilometara planiran je za kraj ove godine. Državna direkcija za puteve treba da pokrene inicijativu da se sprovede eksproprijacija zemljišta u katastarskim opštinama Šid, Vašica i Berkasovo.

Šidska obilaznica ukupno je duga 7,5 kilometara, počinje u blizini kafane „Kod naše mame” u Berkasovu pa do adaševačke raskrsnice kompanije „Viktorija oil”. Procenjuje se da će trasa obilaznice „utrošiti” do 40 hektara obradivog i neobradivog zemljišta.

Planska dokumentacija, po­red ostalih detalja ima i spisak sa brojevima vlasnika parcela preko čijeg će zemljišta preći šidska obilaznica, kaže inženjer građevinarstva Dragan Petrović, iz Odeljenja za urbanizam Opštine Šid.

  • Siguran sam da će taj posao obaviti naša opštinska ekipa, ako bude potrebno. Oni će razgovarati o ceni zemljišta sa poljoprivrednicima i pribaviti svu ostalu potrebnu dokumentaciju preko našeg ode­lenja. I tek tada će se moći izdati dozvola za rad kružnih raskrsnica, kojih je ukupno četiri. Za taj deo posla nadležan je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, a ne lokalna samouprava. Opština Šid će izdati dozvolu za rad od jedne do druge raskrsnice – pojašnjava Petrović.

Budući izvođači radova za­bošće svoje šarene štapove i formirati prvu kružnu ras­krsnicu, zaobilazeći far­mu svinja severno od legendarne kafane „Kod naše mame”, nekad poznatog sastajališta boema šidske opštine, koji posle vašara nisu propuštali da ovde popiju koju ljutu i razmene trgovačka iskustva. Put dalje vodi udesno od katoličnog i pravoslavnog groblja, prema topolama, a drugi kružni tok predviđen je u blizini nove benzinske pumpe. Obilaznica dalje vodi u pravcu železničke pruge Beograd – Zagreb, gde će se graditi nadvožnjak.

Obilaznica dalje ide u pravcu Vašice, a potom skreće ulevo i tu se pravi treća kružna rasprsnica. U nastavku i približavanju puta kompaniji „Viktorija oil” predviđena je četvrta kružna raskrsnica, uz velik parking prostor.

U toku sezone otkupa soje, suncokreta i uljane repice kamioni gotovo iz cele Vojvodine a i šire stižu u Šid da predaju svoje proizvode u uljaru i čekaju novac. Ti ka­mio­ni se parkiraju na asfal­tni put Šid-Adaševci-Morović-Višnjićevo i dalje prema Savi u Republiku Srpsku. Dolazi do zakrčenja saobraćaja, što ometa komunikaciju između naselja u šidskoj opštini. Četvrta raskrsnica kod uljare pokupiće sve te kamione na parkinge, i rešiti pitanje opterećenosti ovog puta. Zacrtano je da će od ove četvrte raskrsnice krenuti put u pravcu Bačinaca, a pritom da će zaobići Gibarac.

  • Odluka o izradi plana detaljne regulacije za obilaznicu doneta je još 2018. godine, a sam Plan detaljne regulacije usvojen je prošle godine – potvrđuje inženjer Petrović. – Glavna funkcija obilaznice je izmeštanje teretnog i putničkog saobraćaja iz naseljenih mesta, a imaće značaj i za firme sa Koridora 10. Obilaznica oko Šida smanjiće troškove prevoza, jer će biti racionalno urađena i podobna za teretni saobraćaj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here