Naslovna Srem Šid Šidu nedostaju doktori, a oftalmolog je neophodan

Šidu nedostaju doktori, a oftalmolog je neophodan

PODELI

Sva naselja, odnosno, mesne zajednice u šidskoj opštini imaju svoje ambulante, ali nemaju lekare koji bi u njima bili svakodnevno na usluzi meštanima.

Ima primera da je jedan lekar zadužen za dva ili tri sela, tako je lekar čije je boravište u Sotu, zadužen i za Molovin, kao i Bikić Do, gde odlazi dva puta nedeljno.

Posebna priča je nedostatak specijalista, a najbliža bolnica je u Sremskoj Mitrovici.

  • Dom zdravlja je izgubio dosta specijalista, jer šidska opština ima manje od 40.000 stanovnika, kao i dosta kvota koje veće opštine imaju. Imamo i veliki problem, jer je Opština Šid finansirala u poslednje tri godine četiri specijalizacije za naše lekare, jer kada specijalista ode iz Šida, ili u penziju, mi nemamo pravo da zaposlimo novog specijalistu, te je zbog toga Šid ostao bez oftalmologa – kaže zamenik predsednika Opštine Šid Zoran Semenović. – Zahvaljujući dobrim odnosima sa rukovodstvom mitrovačke ustanove, dobili smo jednog oftalmologa na uslugu pacijentima iz Šida.

Nedostaju internisti, pošto specijalističke studije traju i do tri godine. To je na vreme uočeno pa sad u Šidu očekuju da im se vrati internista koji završava specijalističke studije. Opšti problem jesu lekari, broj lekara, medicinskog osoblja, međutim, svako ovdašnje selo dobija primarnu medicinsku brigu i zaštitu, tvrdi Semenović.

Nestala „bosutska svinja”
Za razliku od većine opština u Vojvodini, Šid ima samo 2.500 hektara državne zemlje, koja većinom odlazi stočarima po pravu prečeg zakupa. S druge strane, tu je 22.000 hektara pod šumom od koje opština nema mnogo vajde – pokrije tek troškove za poljočuvare u selima, neki atarski put ili otresište.

  • Lokalnom stanovništvu mnogo znači dozvola JP „Vojvodina Šume” od pre dve godine, da mogu da pokupe šumski otpad kao ogrevno drvo, međutim, zbog nekih odluka rukovodstva istog preduzeća praktično je nestala „bosutska svinja” – kaže Zoran Semenović. – Imamo sigurno 5.000 hektara šume u koje ljudska noga decenijama nije kročila. „Bosutska svinja” bila je poznata po skupljanju žira i po tome što je rila šume i samim tim ih prirodno održavala. Seljaci su dobili zabranu bavljenja njima i sad više nemamo ni tu zdravu krmaču koja je hranila seljake i održavala šume.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here