Naslovna Hronika Silovanje dece: Jednom žrtva, zauvek žrtva

Silovanje dece: Jednom žrtva, zauvek žrtva

PODELI
Foto: nova

Srbija je zanemela posle vesti da je u Sremskm Karlovcima silovan dečak od devet godina. Nema sumnje da će monstrumi biti uhapšeni i procesuirani, ali pitanje svih pitanja u ovakvim slučajevima tiče se posledica po žrtve silovanja. Ko brine o njima, kako mogu da se vrate kakvom-takvom normalnom životu. Da li jednom žrtva – zauvek žrtva i šta porodica i društvo mogu tim povodom da učine i pomognu.

Najnoviji slučaj silovanja samo je nastavak morbidnog niza. U aprilu  je  uhapšen D. J. (59) iz Sremske Mitrovice zbog sumnje da je u više navrata zlostavljao devojčicu (12), kojoj je sa suprugom bio hranitelj. Jednog šestogodišnjaka napastvovao je  Aleksandar P. (53) iz Padinske Skele sredinom marta, kada ga je namamio u svoju sobu. Doktor sudske medicine Š. T. (66) iz Novog Sada uhapšen je početkom marta zbog sumnje da je od 2018. godine u više navrata obljubio devojčicu (13).

Nažalost, ovo su samo neki od primera seksualnog zlostavljanja koja su deca pretrpela, a za koja je javnost saznala. Šta će zauvek ostati sakriveno teško je procenjivati.

Nataša Andonovski, specijalni pedagog i direktorka udruženja “Uporište” objašnjava za portal Nova.rs da su traume koje žrtva pedofilije ili silovanja pretrpi doživotne, bez obzira na to koliko je žrtva bila stara, odnosno da li je ili nije znala šta joj se tačno dešava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here